Hoppa till huvudinnehåll

Bandy, skogsvandring och discofredag – Joannas motionsschema ska hjälpa hela familjen att klara undantagstillvaron hemma

Kvinna med bandyklubba vid bandymål.
Joanna Kraft-Nappari i Korsholm tycker att man ska försöka göra något positivt av de kommande veckornas undantagstillstånd. Man hinner umgås mera med familjen. Kvinna med bandyklubba vid bandymål. Bild: Yle / Anna Kurtén motion,Joanna Kraft-Nappari

För Joanna Kraft-Nappari i Korsholm och hennes familj inleds nu en annorlunda vardag. Barnen har skola hemma medan hon och maken distansjobbar. För att det inte ska bli för mycket stillasittande har Kraft-Nappari gjort upp ett veckoschema med motionsaktiviteter för hela familjen.

Hos familjen Kraft-Nappari i Böle i Korsholm har man förberett sig väl inför de kommande veckornas undantagstillstånd.

- Våra arbetsgivare har gett oss anvisningar för hur vi ska jobba hemifrån och från skolan har det kommit anvisningar för hur barnen ska jobba på distans, berättar Joanna Kraft-Nappari.

- Vi har pratat ganska mycket om saken med barnen, för det här påverkar ju hela familjen. Vi måste alla få arbetsro.

Kvinna vid bandymål med schema i handen.
Kvinna vid bandymål med schema i handen. Bild: Yle / Anna Kurtén föräldrar,Joanna Kraft-Nappari

Kraft-Nappari säger att familjens två barn på åtta och tio år tycker att det ska bli lite spännande att få vara hemma från skolan, men hon har pratat med dem om att det här inte är någon ledighet.

- Det är inte jullov eller sportlov eller något annat, utan det är skoldagar.

Också hemma blir det raster - och familjemotion

Joanna Kraft-Nappari och hennes man har pratat med barnen om att de kommer att ha rutiner precis som vanligt under den kommande månaden.

- Vi kommer att vakna på morgonen, äta frukost, klä på oss och sätta igång med våra arbeten och skolarbeten. Vi kommer att ha raster och vi kommer att ha fritidsaktiviteter - som vanligt, men hemma.

Motionsschema.
Motionsschema. Bild: Yle / Anna Kurtén läsordningar

Både Joanna Kraft-Nappari och hennes man kommer att jobba hemma under den tid barnen får distansundervisning.

För att dagarna inte ska bli för långa för vare sig barn eller vuxna och för att det inte ska bli för mycket stillasittande har Joanna Kraft-Nappari gjort upp en motionsplan för familjen.

Planen skrev hon ihop på måndagen medan hon satt och såg regeringens presskonferens i tv.

- Eftersom alla aktiviteter blev inställda förra veckan - barnens fotboll, slalom, simskola, bildkonst och allt möjligt - behöver de aktiveras på något sätt. Annars är det lätt hänt att man tar en surfplatta i handen eller sätter sig framför tv:n.

Barnen har fått välja aktiviteter

Veckoschemat som Joanna Kraft-Nappari gjort upp är ett rullande tvåveckorsschema där det varje dag står vilken motionsaktivitet familjen ska göra.

På schemat finns allt från joggning till cykeltur och skogsvandring. Barnen har också varit med och valt vad de vill göra.

- Utebandy blev en grej och så ville de ha konditionsträning i form av tabata. Det är inspirerat av skolan där de ibland har tabata-träning. Dottern ville också ha dansdag så vi har dansfredag och disco en fredag också, berättar Joanna Kraft-Nappari.

På schemat finns också en tur till Öjbergets motionstrappor i Sundom i Vasa. Där har hela familjen varit också tidigare.

- Det är bra motion och man kan göra det tillsammans. Det finns otroligt mycket man kan göra tillsammans.

Van att planera både träning och matlagning

De flesta av aktiviteterna på familjens motionsschema kan man göra utomhus och tanken är att familjen ska vara ute om vädret är fint. Vid behov kan man också genomföra de flesta aktiviteterna inomhus.

Joanna Kraft-Nappari, som själv jobbar som motionslärare, är van att planera både sitt jobb och sin träning. Hon gör också upp familjens matschema.

- Så det var inget konstigt i vår familj när jag satte mig ner och sa att "nu barn ska jag göra en träningsplan".

Vill motverka stillasittande

Makarna Kraft-Nappari har tänkt försöka jobba normala arbetsdagar hemma och eventuellt dela på motionsaktiviteterna med barnen.

- Min man kanske går på länk med dem en dag och så har jag discodans med dem en annan dag. Eller så gör vi det alla tillsammans för det brukar kunna vara jätteroligt när man sätter igång.

När Joanna Kraft-Nappari lade ut familjens motionsschema på Instagram fick hon en hel del gillningar och kommentarer.

Många tyckte att det var en bra idé. Hon hoppas kunna inspirera andra att planera in liknande saker i sin vardag, eftersom det man planerar har en större chans att verkligen bli av.

- Man behöver planer nu. Ur ett nationellt perspektiv är risken väldigt stor nu att folk blir sittande hemma.

Joanna Kraft-Nappari vill vända undantagstillståndet som råder till något positivt.

- Det här är en tid för allihop att umgås lite mer med familjen och reflektera lite över sitt liv när man inte är fast i en massa aktiviteter. Nu är man hemma.

Hem och Skola: Ha tålamod och kom ihåg fritiden

Vid förbundet Hem och Skola hoppas man att hemmen ska få vardagen att löpa så bra som möjligt i det undantagstillstånd som nu råder.

- Man måste ge det lite tid i början. Ta det lugnt och vänta in information från skolan. råder Petra Högnäs, projektledare vid Hem och Skola i Vasa.

- Alla skolor har inte hunnit organisera allt ännu.

Petra Högnäs från Hem och Skola.
Petra Högnäs. Petra Högnäs från Hem och Skola. Bild: Yle/Malin Hulkki Hem och Skola,petra högnäs

Högnäs påminner om att det är skolorna som har ansvaret för själva undervisningen.

- Som förälder kan man hjälpa sitt barn genom att strukturera upp dagen. Det är viktigt att man inte har skolarbetet hängande över sig från morgon till kväll utan att det också finns fritid.

Hem och skola har på sin webbplats publicerat en rad goda råd till föräldrar för hur man kan stöda sina barn under den kommande månaden med distansundervisning.

Läs också