Hoppa till huvudinnehåll

Barnskötarna måste vara på plats trots färre dagisbarn, lärarna kan till viss mån välja själva - distansundervisningen skapar nya utmaningar

Ett tomt klassrum
Lärarna ställs inför en helt ny situation då de måste planera distansundervisning. Ett tomt klassrum Bild: Ronnie Holmberg coronavirus,klassrum,skolklass,Viikin normaalikoulu

Coronaviruset ställer till det i både skolor och daghem. Många lärare har varit osäkra på ifall deras arbetsgivare kan beordra dem att vara på plats i skolan för att ordna distansundervisning eller ifall de kan göra det hemifrån.

Under onsdagen sade utbildningsminister Li Andersson (VF) att det är upp till arbetsgivarna att bestämma om lärare kan jobba på distans eller inte. Andersson uppmuntrade också till dialog mellan arbetsgivare och lärare.

Enligt Esbo stads bildningsdirektör Harri Rinta-aho kan lärarna i Esbo från och med i morgon välja att jobba på distans.

- Lärarna kan också välja att komma till skolan, men från och med i morgon kommer de flesta av våra lärare förmodligen undervisa på distans hemifrån, säger Rinta-aho.

Under onsdagen har lärarna varit på plats i skolorna för att se till att distansundervisningen kommer igång smidig.

Vanda inleder distansundervisning på måndag

I Vanda är situationen helt ny och staden har inte från tidigare haft ett system som skulle göra distansundervisning möjligt.

Det rådande läget har ändå satt press på staden som snabbt utvecklade ett nytt system.

Enligt Ilkka Kalo, direktör för den grundläggande utbildningen vid Vanda stad, är det meningen att man under den här veckan kommer överens om hur distansundervisningen fungerar i praktiken så att lärarna kan inleda distansundervisningen på måndag.

Tills dess är det förbjudet för stadens grundskollärare att jobba på distans.

- Vi kommer att skapa konsekventa riktlinjer för hur lärarna på bästa möjliga sätt ordnar distansutbildningen, säger Kalo.

Även om skolorna övergår till distansundervisning håller daghemmen fortsättningsvis sina dörrar öppna. Regeringen uppmanar ändå att alla föräldrar som har möjligheten sköter sina barn hemma.

Distansarbete inte möjligt inom småbarnspedagogiken

I Helsingfors var ungefär hälften av barnen kvar på daghemmet på måndag. Från och med tisdagen låg antalet på cirka en tredjedel.

Även om antalet dagisbarn minskar är distansarbete vanligtvis inte möjligt inom småbarnspedagogiken.

Hittills har småbarnspedagogiken i Helsingfors inte centraliserats, utan fortsätter som normalt. Staden har inte heller gjort förändringar i dagisavgifterna, trots att flera barn stannar hemma.

Under onsdagen uppmanade regeringen kommunerna att inte inkassera dagisavgifter om barnen stannar hemma.

Esbo vill ge tillbaka dagisavgift

I Esbo har ungefär hälften av dagisbarnen stannat hemma den här veckan. En del av personalen har också stannat hemma på grund av semester eller av andra skäl.

Daghemsverksamheten har inte heller centraliserats i Esbo, men ifall det blir personalbrist, är det en möjlighet.

Enligt Virpi Mattila, direktör för finsk dagvård vid Esbo stad, funderar staden på att ge en full återbetalning av dagiavgifterna till de familjer som är i karantän eller som måste stanna hemma efter en semesterresa.

Artikeln är en översättning av en del av Yle Uutisets artikel Opettajilla epätietoisuutta, voiko työskennellä etänä – vaikka päiväkotilasten määrät ovat vähentyneet, henkilöstön on oltava paikalla skriven av Susanna Siironen och Petri Kosonen.