Hoppa till huvudinnehåll

Biden utökar sitt försprång mot Sanders – klar seger i Florida, Illinois och Arizona

Joe Biden talade om coronaviruset också i ett tal i Wilmington, Delaware den 12 mars. I sitt tacktal natten till onsdagen koncentrerade han sig också på virusutbrottet.
Joe Biden talade om coronaviruset också i ett tal i Wilmington, Delaware den 12 mars. I sitt tacktal natten till onsdagen koncentrerade han sig också på virusutbrottet. Joe Biden talade om coronaviruset också i ett tal i Wilmington, Delaware den 12 mars. I sitt tacktal natten till onsdagen koncentrerade han sig också på virusutbrottet. Joe Biden

USA:s förre vicepresident Joe Biden har segrat över Vermontsenatorn Bernie Sanders i demokraternas primärval i ytterligare tre delstater. Väljarna ser ut att lita mer på Biden än Sanders i kristider.

Nu ökar trycket på Bernie Sanders att ge upp kampen om demokraternas presidentkandidatur. Så klart ser Biden ut att ha vunnit primärvalen också i de delstater som röstade på tisdagen – Florida, Illinois och Arizona.

I Ohio beslöt man att skjuta upp primärvalet på grund av coronavirusutbrottet.

Segern i Florida var viktigast, eftersom där fanns 219 delegater att vinna. Där hade Biden segrat med 61,7 procent av rösterna mot 22,9 för Sanders när 93 procent av rösterna hade räknats.

I Illinois, med 155 delegater på spel, hade Biden 59 procent av rösterna mot Sanders 36 procent när nästan 80 procent av valdistrikten räknats.

Också i Arizona, med 67 delegater, hade Biden 42,4 procent mot 29,5 för Sanders när 67 procent av rösterna var räknade.

Väljarna litar mer på Biden än på Sanders i virustider

Överraskande många deltog i Demokraternas primärval exempelvis i delstaten Florida, coronavirusutbrottet till trots.

Uppgifter från opinionsinstitutet Edison pekar på att kring 1,85 miljoner människor i Florida deltog i primärvalet – fler än i motsvarande primärval 2016 och 2018.

På grund av virusutbrottet utförde Edison telefonintervjuer i stället för vallokalsundersökningar.

Edisons undersökning visar att de amerikanska demokraterna litar mer på Biden än på Sanders då coronaviruset skakar USA och omvärlden.

Sju av tio primärvalsdeltagare i Florida sa sig lita mer på Bidens än på Sanders förmåga att hantera en stor kris. Både i Arizona och Illinois svarade sex av tio väljare på samma sätt.

Coronaviruset tar inte hänsyn till om du är demokrat eller republikan

I det televiserade tacktal som Biden levererade från sitt hem, koncentrerade han sig också rätt långt på virusutbrottet.

– Det är i stunder som dessa som vi inser att vi måste lägga politiken åt sidan och samarbeta som amerikaner. Coronaviruset tar inte hänsyn till om du är demokrat eller republikan, inte till ditt ursprung, din ras eller var du bor. Det drabbar både de mäktigaste och de mest sårbara, sa Biden i sitt tal.

Sanders vann bland de yngsta

Opinionsundersökningar pekar på att Biden börjar få ett starkare grepp också om väljare som rätt långt föredragit Sanders hittills. Det gäller exempelvis yngre väljare och väljare med latinamerikansk bakgrund.

Enligt Edisons undersökning har Sanders ändå fortfarande en stor del av stödet från de väljare som är under 44 år gamla. Ungefär fem av tio väljare i den ålderskategorin i Florida sa sig stöda Sanders.

I Arizona och Illinois föredrog sju av tio under 44-åringar Sanders framom Biden.

Vermontsenatorn Bernie Sandes och Joe Biden möttes i en tv-debatt senast i söndags.
Vermontsenatorn Bernie Sandes mötte Joe Biden i en tv-debatt senast i söndags. Vermontsenatorn Bernie Sandes och Joe Biden möttes i en tv-debatt senast i söndags. Bild: AFP / Lehtikuva Bernie Sanders

I sitt tal noterade Biden att Sanders har ett stort stöd bland de unga.

"Jag hör er" sa Biden till unga demokrater och enligt honom delar han och Sanders ändå alla viktiga målsättningar.

I och med trippelsegern i Florida, Illinois och Arizona ökar nu trycket på Sanders att lämna kampen om demokraternas presidentkandidatur.

Coronavirusutbrottet försvårar också kampanjarbetet för honom, då stora valmöten omöjliggörs. Universiteten – där hans stöd är speciellt stort – håller stängt.

Källor: Reuters, AP, AFP, CNN

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes