Hoppa till huvudinnehåll

Bugg gör så att Facebook blockerar innehåll från nyhetssajter – gäller också Svenska Yles innehåll

Facebook i mobil.
Facebook säger sig ha fixat problemet, men det kan dröja en stund innan uppdateringen når alla. Facebook i mobil. Bild: AAP Image Facebook

Många Facebook-användare har under natten och morgonen reagerat på att det inte går att dela nyhetsartiklar på det sociala mediet. Facebook uppger att problemet beror på en bugg i spamfiltret.

Personer som har försökt dela länkar från olika nyhetssajter har mötts av ett meddelande om att inlägget bryter mot Facebooks regler om spam.

Skärmdump av ett supportmeddelande som säger "Det här inlägget bryter mot våra communityregler om spam".
Skärmdump av meddelandet som mötte Facebook-användare som försökte dela en artikel från Svenska Yle. Skärmdump av ett supportmeddelande som säger "Det här inlägget bryter mot våra communityregler om spam". Bild: Skärmdump/Matias Nylund Facebook,Spam,coronavirus,Felmeddelande,supportmeddelande

Problemet gäller artiklar från flertalet nyhetssajter, däribland Svenska Yle. Också bland andra Business Insider, Buzzfeed och Politico rapporterar om samma problem.

Enligt de första rapporterna gällde problemen länkar till artiklar som handlade om coronaviruset, men senare har det visat sig gälla också annat innehåll.

Facebooks integritetschef Guy Rosen försäkrade i en tweet att det är fråga om en bugg – och att man jobbar med att lösa problemet.

– Det här är en bugg i vårt antispam-system, det har inte att göra med några förändringar i hur vi modererar innehåll. Vi jobbar på att fixa det här och återställa alla inlägg, skrev Rosen på Twitter.

Senare meddelade Facebook att problemet är fixat – men att det kan dröja en tid innan uppdateringen träder i kraft över hela plattformen.

Ännu på onsdag förmiddag hade många användare problem med att dela innehåll.

Artikeln uppdaterades 18.3.2020 kl. 11.26 med information om att problemet inte enbart gäller innehåll som handlar om coronaviruset.