Hoppa till huvudinnehåll

Bussbolagens besked kom som en överraskning - Raseborg utreder kollektivtrafiklösningar

Två bussar som står stilla vid en busstation. Ungdomar stiger ut ur ena bussen
Ampers och Wikströms linjebussar kör inte inte från och med 18.3. Arkivbild från 2018. Två bussar som står stilla vid en busstation. Ungdomar stiger ut ur ena bussen Bild: Yle / Christoffer Westerlund kollektivtrafik,kollektivtrafikstöd,Västnyland,Raseborg,Sjundeå,Karis,Buss,busstrafik,tågtrafik,järnvägstrafik,kommunalpolitik,passagerare,karis busstation

Det kom som en överraskning för många pendlare och också för Raseborgs stad när två lokala bussbolag i tisdags meddelade att de lägger ner linjetrafiken fram till påsk.

- Ena bolaget hade varit i kontakt med bildningsdirektören under veckoslutet men vi visste inte om nedläggningsbeslutet förrän vi läste om det på er nyhetssida, uppger stadsdirektör Ragnar Lundqvist till Yle Västnyland.

Lundqvist är förbryllad över att bolagen tog beslutet utan att meddela staden om det först.

- Det kanske inte var så snyggt.

Lundqvist vet inte hur många pendlare som blev utan transport på grund av bussbolagens beslut.

Raseborg: Kollektivtrafik behövs också under coronaförhållanden - ersättande lösningar utreds i brådskande ordning

Bussbolagen Amper från Pojo och Wikströms Busstrafik från Bromarv slutade i onsdags, på mindre än en dags varsel, att köra i Västnyland samt mellan Västnyland och huvudstadsregionen på grund av coronaviruset.

Raseborgs stad jobbar nu med att ta fram alternativa lösningar för de skolbarn och andra kommuninvånare som behöver transport också i de rådande undantagsförhållandena.

- Stadens invånare måste också i en mycket ovanlig situation ha möjlighet att åka till jobbet, mataffären eller apoteket, också utan egen bil, konstaterar Lundqvist.

En liten del av barnen behöver fortfarande också åka linjebuss för att ta sig till skolan.

Stadsdirektören är också bekymrad över stadens egna anställda som brukar åka till jobbet med Wikströms eller Ampers bussar.

Många pendlare tar först bussen från Bromarv eller Fiskars till närmaste tågstation och fortsätter sedan med tåg.

Lundqvist kan ännu inte säga vilka alternativ som står till buds. Men han frågar sig om de för närvarande minimalt unyttjade skoltransporterna kunde hjälpa lösa situationen.

Stadens beredskapsgrupp hoppas hitta en lösning så snart som möjligt.

Finns det en lösning efter veckoslutet?

- Hoppeligen.

Byabussen i Raseborg fortsätter köra enligt normal tidtabell.

Läs också