Hoppa till huvudinnehåll

Café, vandrarhem och ett Tove Jansson-museum - så här vill vinnarna av idétävling utveckla Lappvikens sjukhusområde

En flygbild av Lappvikens sjukhus med tillsatta datorgenererade byggnader.
På den här datorgenererade bilden kan man se var de nya byggnaderna skulle placeras. En flygbild av Lappvikens sjukhus med tillsatta datorgenererade byggnader. Bild: Arkkitehtitoimisto OPUS Oy, Arkkitehdit Soini & Horto Oy. Lappvikens sjukhus,arkitektur,Lappviken

Nu har man utlyst en vinnare i idétävlingen om hur man ska utveckla Lappvikens sjukhusområde. Vinnande bidraget föreslår bland annat att huvudbyggnaden ska blir Tove Jansson-museum, kontor och vandrarhem.

Det är bidraget Lapinlahden Kevät (ungefär Lappvikens vår) som vunnit Helsingfors stads idétävling. Tävlingens avsikt var att hitta en ny ägare till sjukhusområdet.

Båtbrygga och simbrygga vid stranden för havet närmare invånarna

Sjukhuset är byggt 1841 och är Finlands äldsta mentalsjukhus. Huvudbyggnaden är ritad av arkitekt C.L. Engel.

Både huvudbyggnaden och den omgivande parken är skyddade. Parken ska därför förbli öppen för allmänheten och i stort sett likadan som nu.

Vid områdets södra gräns ska det byggas nya byggnader som ska bli hotell och serviceboende . De ska fungera som bullermur mot västerleden.

Vid stranden vill man bygga båtbryggor och en simbrygga. På så sätt vill man hämta havet närmare invånarna.

Sjukhuset förblir områdets centrum

Enligt Lapinlahden Keväts plan ska sjukhuset förbli i centrum. Vid huvudbyggnadens innergård ska det finnas ett café, en restaurang, evenemangslokaler och en bokhandel.

I andra våningen vill man öppna ett Tove Jansson-museum och ett galleri.

I den norra vingen av huvudbyggnaden blir det ett vandrarhem och i västra vingen kontorslokaler. Huvudbyggnaden ska restaureras försiktigt och den största åtgärden blir att förbättra tillgängligheten i lokalerna.

En datorgenererad bild av en gammal sjukhusbyggnad med människor på ett torg framför.
Huvudbyggnaden av Lappvikens sjukhus skulle fortsättningsvis vara i centrum enligt förslaget. En datorgenererad bild av en gammal sjukhusbyggnad med människor på ett torg framför. Bild: Arkkitehtitoimisto OPUS Oy, Arkkitehdit Soini & Horto Oy Lappvikens sjukhus,arkitektur,Lappviken

De nybyggen som ska byggas vid södra gränsen av området ska finansiera restaureringen av huvudbyggnaden och de allmänna områdena.

Genom att bygga i trä och utnyttja jordvärme ska nybygget bli kolneutralt. Jordvärmen skulle också göra de gamla byggnaderna mer miljövänliga.

Politiska beslut fattas i år

Det vinnande bidraget godkänns inte automatisk utan det kvarstår ännu en politisk process. Nästa steg är att stadsmiljönämnden ska behandla förslaget.

Efter det ska det förberedas en förändring i detaljplanen utgående från det vinnande bidraget. Den måste sedan godkännas av fullmäktige. Renoverings- och byggarbetet beräknas inledas år 2021

Läs också