Hoppa till huvudinnehåll

Drönare ska hjälpa sjöräddare att hitta migranter och flyktingar i sjönöd på Medelhavet

Man som håller en drönare i handen.
Drönaren har utvecklats av organisationen Searchwing i Augsburg. Man som håller en drönare i handen. Bild: Space-Eye drönare (obemannad luftfarkost),Flygfotograferingsdrönare

Privata sjöräddare börjar nu använda egna drönare för att rädda migranter och flyktingar i sjönöd på Medelhavet. Den tyska organisationen Space-Eye planerar att genomföra de första drönarflygningarna under den här veckan.

Efter många testflygningar är den självbyggda drönaren nu färdig för sitt eldprov. Under mars och april ska den tyska organisationen Space-Eye flyga med drönaren från räddningsfartyget Alan Kurdi.

– Det viktigaste målet är förstås att hitta människor i sjönöd. Därtill vill vi med bilder dokumentera det som händer på Medelhavet, säger Michael Buschheuer, chef för Space-Eye och grundare av sjöräddningsorganisationen Sea-Eye.

Drönare har använts av sjöräddarna i viss mån också tidigare, men nu har man tillsammans med organisationen Searchwing i Augsburg utvecklat en drönare som är både billig och enkel att använda.

– Det handlar om ett litet flygplan med en räckvidd på ungefär hundra kilometer. De första testflygningarna har gått bra och vi ser att drönaren kan vara till stor nytta i vårt arbete, säger Buschheuer.

Grundaren av räddninngsorganisationen Space-Eye står vid floden Donau.
Michael Buschheuer har varit sjöräddare sedan år 2015. Grundaren av räddninngsorganisationen Space-Eye står vid floden Donau. Bild: Johnny Sjöblom / Yle sjöräddning,grundare,Regensburg

Likheter mellan Medelhavet och grekisk-turkiska gränsen

Där jag träffar Michael Buschheuer på organisationernas kontor i ett industriområde i Regensburg känns Medelhavet rätt så avlägset.

Härifrån har han ändå koordinerat sjöräddningen ända sedan år 2015.

– Jag kunde helt enkelt inte acceptera att vi bara låter de här människorna drunkna. Någon erfarenhet av sjöräddning hade jag överhuvudtaget inte, beskriver Buschheuer hur verksamheten kom igång.

Läget utanför den libyska kusten, dit räddningsfartyget Alan Kurdi nu är på väg, är enligt honom det samma som tidigare. Situationen i Libyen är katastrofal och folk gör allt för att komma bort.

– Min förhoppning är nu att vi redan under de första två månaderna ska kunna rädda mänskor i sjönöd med hjälp av drönaren.

– Människosmugglarna fortsätter att skicka ut människor på Medelhavet i sjöodugliga båtar. De ger Europa signalen; ta emot de här människorna eller låt dem dö. Och regelbundet väljer Europa att inte ta emot dem, säger Buschheuer.

Migranter ombord på båt i hamnen i Lampedusa, Sicilien i mars 2020.
Migranter i hamnen i Lampedusa, Sicilien 12 mars 2020. Migranter ombord på båt i hamnen i Lampedusa, Sicilien i mars 2020. migranter,Lampedusa e Linosa,Medelhavet

Buschheuer ser vidare att ungefär samma sak nu håller på att hända på gränsen mellan Grekland och Turkiet.

Också i gränsområdet mellan Grekland och Turkiet är människorna enligt honom inget annat än brickor i ett politiskt spel.

Läs också