Hoppa till huvudinnehåll

En tränare i finländska skidlandslaget smittad av coronaviruset – har varit isolerad i en vecka

Ville Oksanen.
Ville Oksanen har fungerat som damlandslagets tränare den här vintern. Ville Oksanen. Bild: Lehtikuva Ville Oksanen

Världcupavslutningen i Nordamerika ställdes in. Ville Oksanen – en av Finlands landslagstränare – är fortfarande i Kanada. Han testade positivt för coronaviruset.

På grund av coronaviruset ställdes de sista deltävlingarna i världscupen på skidor in. I tisdags gick kanadensiska hälsomyndigheter ut med att en medlem i ett landslag hade smittats av viruset.

Nu bekräftar det finländska skidförbundet att det handlar om den finländska landslagstränaren Ville Oksanen.

– När jag vaknade på onsdagsmorgonen lokal tid hade jag fått samtal och meddelande från Finland. Jag var på ett bröllop helgen före resan och en person där hade insjuknat, testats och fått ett positivt resultat, säger Oksanen på förbundets webbplats.

– När jag fick reda på det isolerades jag omedelbart från övriga landslaget. Jag hade inte varit närkontakt med personen under bröllopet, men vi fortsatte karantänen och tog testet i samarbete med arrangörerna och de kanadensiska myndigheterna.

Oksanen sattes i karantän på onsdagen förra veckan och har varit isolerad sen dess. Det finländska landslaget kom till Quebec på tisdagen, men åkte hem på torsdagen.

På lördagen fick Oksanen det positiva testresultatet. Oksanen har mått bra under tiden i karantänen, men han ska ge två negativa testresultat innan han får åka hem från Kanada.

Enligt förbundet har ingen annan i Finlands landslag insjuknat. Iivo Niskanen var den enda aktiva som inte åkte till Kanada med samma flygplan som Oksanen.

Pärmäkoski har isolerat sig i stuga

I en intervju med Yle Urheilu säger förbundskaptenen Matti Haavisto att hela landslaget har beordrats till en två veckor lång karantän av den olympiska kommitténs läkare. Samma riktlinjer har också kommit från regeringshåll.

Bland annat har Krista Pärmäkoski isolerat sig i en stuga i Vuokatti.

Enligt Haavisto har ingen idrottare coronatestats, men planen är att testa alla åkare som var med till Nordamerika.

– Ingen har visat några symptom och det börjar vara ganska många dagar sen vi återvände.