Hoppa till huvudinnehåll

Facken vill att bankerna fungerar smidigt trots coronaviruset - avbryter övertidsförbudet inom finanssektorn

Eurosedlar huller om buller på en yta.
Fackförbunden önskar att bankerna skulle fungera så bra som möjligt trots coronaviruset. Eurosedlar huller om buller på en yta. Bild: Mostphotos löner,löneskillnader,pengar

Fackförbundet Pro, fackförbundet Unio och De högre tjänstemännen YTN meddelar att de avbryter övertidsförbudet inom finanssektorn.

Tanken bakom beslutet är att bankernas kundbetjäning ska fungera så smidigt som möjligt trots coronavirussituationen. Arbetstagarna inom finanssektorn hör till yrkesgrupper som är kritiska med tanke på samhällets funktion.

- Vi önskar att också de som inte kan sköta sina ärenden elektroniskt ska få betjäning trots undantagstillståndet, skriver organisationerna i ett pressmeddelande.

Beslutet fattades av fackorganisationerna på onsdagen och rör nästan 20 000 fackanslutna.

Finanssektorn har varit utan kollektivavtal sedan den 31 januari 2020. I slutet av februari bestämde facken om övertidsförbud och förbud mot att byta arbetspass eftersom förhandlingarna stod på ställe.

Det är främst förhandlingarna om eventuella löneförhöjningar som satt käppar i hjulen för arbetet med att vaska fram ett nytt kollektivavtal. Löntagarförbundet har föreslagit att löneförhöjningarna delas in i en allmän förhöjning och i förhöjningar enligt lokala förhandlingar. Det här har bankerna inte gått med på.

Arbetsmarknadsorganisationerna försöker rädda arbetsplatser

Finlands arbetsmarknadsorganisationer kom under onsdagen ut med ett gemensamt förslag på hur man ska rädda landets arbetsplatser.

Organisationerna föreslår bland annat att arbetspensionsavgifterna för den privata sektorns arbetsgivare skärs tillfälligt ner med 2,6 procentenheter.

Organisationerna konstaterar att permitteringar och uppsägningar ska vara det sista alternativet, men föreslår ändå att processen för att permittera arbetstagare borde snabbas upp betydligt.

Arbetsmarknadsorganisationerna föreslår också ändringar i arbetsskyddet genom att avlägsna karensdagarna.