Hoppa till huvudinnehåll

Formel 1-cirkusen tvingas till snabb ommöblering – ändrar i regelverket och flyttar sommarpausen på grund av coronaviruset

Formel 1-bil i Australien.
Formel 1-säsongen fick ingen flygande start i Australien. Formel 1-bil i Australien. Bild: All Over Press Formel 1

Premiären ställdes in – och hela formel 1-våren ligger i farozonen. Som en första, akut åtgärd väljer man att starta säsongen med en paus.

Normalt sett brukar F1-världen trycka på paus under sommaren. Den här säsongen blir det inte så.

Efter att ha tvingats ställa in premiären i Australien förra helgen och flytta fram tävlingarna i Vietnam, Bahrain och Kina kom ett nytt besked under onsdagen: Sommarpausen flyttas till mars och april.

Den brukar vara två veckor lång, men nu förlängs den till tre veckor. I och med det här beslutet försöker F1-världen skapa flexibilitet inför sommaren.

”På grund av den globala påverkan som coronaviruset har för F1-tävlingar har det internationella motorsportsrådet godkänt en ändring i reglerna för att flytta sommarpausen och förlänga den”, säger det internationella bilsportsförbundet Fia i ett uttalande.

Inför premiären i Melbourne visade det sig att en person i stallet McLaren hade drabbats av smittan från coronaviruset. Även hos däckleverantören Pirelli finns coronafall.

Utöver de tidigare nämnda tävlingarna är också loppen i Nederländerna (3 maj), Spanien (10 maj) och Monaco (24 maj) i farozonen.