Hoppa till huvudinnehåll

I coronatider skapas hjälpgrupper via Facebook – ska hjälpa ensamma eller isolerade

Ung kvinna håller i mobiltelefon.
Ung kvinna håller i mobiltelefon. Bild: Jani Aarnio / Yle ungdomar,Snapchat,sociala medier,Some,smarttelefoner,Facebook,Mobiltelefoner och -apparater,WhatsApp

Jeppis hjälpen/Jeppis apu är en Facebookgrupp som bildades för att hjälpa dem som har svårt att klara sig på grund av isolering, karantän eller andra svårigheter i coronavirusets kölvatten. På 12 timmar fick gruppen över 1300 medlemmar.

Liknande grupper bildas nu runt om i Österbotten, bland annat i Vasa, Pedersöre och Närpes.

Ida-Marie Jungell tog initiativet till gruppen i Jakobstad. Hon såg att en bekant postat ett inlägg om hur hon vill hjälpa andra i en situation som den här och då kom idén.

- Jag tänkte att borde vi ha en grupp, specifikt för just den här tiden. Och det ska inte vara fråga om att tjäna pengar på det här utan fråga om att man vill hjälpa för att man bryr sig om andra, säger Jungell.

Några har redan fått hjälp via Jeppisgruppen.

- Många har också erbjudit sin hjälp, att de kan till exempel gå och handla.

Den finlandssvenska bloggaren Ida-Marie Jungell
Ida-Marie Jungell. Den finlandssvenska bloggaren Ida-Marie Jungell Bild: Yle/Kalle Ranta finlandssvenska bloggare

Frågan hur man ska få betalt om man går och handlar åt någon annan har också kommit på tal.

- För mig är pengar inte det viktigaste utan att ingen känner sig ensam, svälter eller får problem för att de inte kan lämna hemmet.

Bland annat har en man som bor utomlands frågat efter hjälp till sin mamma. Flera personer erbjöd genast sin hjälp.

- Det är jättevackert och sådant här vi behöver mer av. Jag hoppas att när det här tar slut, när pandemin försvinner, att folk tänker att det här är sådant man kan göra ändå.

Ensamheten är en stor bov

Jungell nämner att just nu får man inte hälsa på äldre på boenden men kanske folk inser att det är dags att se till sina äldre medan tid ännu är.

- Kanske jag ska ta vara på tiden och hälsa på. En stor bov är ensamheten. Också nu kan man lyfta luren och ringa och använda alla medel för att ingen ska känna sig ensam.

I gruppen tipsar folk också om hemkörning och takeaway för den som inte är bekväm med att äta ute.

Andra erbjuder hjälp med skolarbete på distans.

- En ung kille föreslog att han via skype eller telefonsamtal kan vara tutor.

Andra har föreslagit att de kan passa barn om föräldrarna måste jobba och barnen inte vill eller kan vara ensamma hemma.

- Jag väljer att tro att karma följer en. Gör jag något bra nu kommer något bra till mig sedan. Jag tror man gör det här för att vi vill. Inte för att någon blir skyldig en tjänst, utan för att man verkligen bryr sig. Det finns också listor som satts upp i trapphus där man både kan bjuda ut och be om hjälp.