Hoppa till huvudinnehåll

Italienska hälsovården går på knäna och tvingas prioritera - coronatoppen ändå inte nådd än

En tegelbyggnad med en banderoll där det står "Vinn den viktigast matchen, vi hejar på er" på italienska.
"Vinn den viktigast matchen, vi hejar på er" står det på banderollen till stöd för personalen på sjukhuset i Jesi. En tegelbyggnad med en banderoll där det står "Vinn den viktigast matchen, vi hejar på er" på italienska. Banderoll,sjukhus

Sjukvårdspersonalen håller på att gå på knäna, intensivvårdsplatserna håller på att ta slut och kryssningsfartyg förvandlas till sjukhus. Antalet coronasmittade i Italien är nu uppe i över 26 000, men ännu är inte toppen nådd.

Francesco Palmerini är läkare på Poliambulanza, ett privatsjukhus i staden Brescia i Lombardiet, den italienska region som har drabbats värst av coronaviruset.

- I går när jag gick på mitt skift och vi höll morgonmöte stod det 30 patienter och väntade utanför dörrarna på att tas om hand, säger han.

Och så har det sett ut under flera veckor nu.

I går när jag gick på mitt skift och vi höll morgonmöte stod det 30 patienter och väntade utanför dörrarna på att tas om hand
En läkare med andningsmask och plastvisir på huvudet.
Francesco Palmerini är läkare i den värst drabbade regionen Lombardiet En läkare med andningsmask och plastvisir på huvudet. läkare,Francesco Palmerini

- Bara igår hade vi 500 nya fall i stan, och sammantaget lär vi ha haft den värsta situationen i världen sett till antalet smittade och dödsfall, säger han.

Sjukhuset har sedan i slutet av februari förvandlats från att ha haft ett tjugotal sängplatser till att kunna ta emot 330 patienter.

De tidigare 16 intensivvårdsplatserna har blivit 52. Alla specialistläkare arbetar med coronapatienter.

Byggarbetare reser ett tält.
Tält sätts upp utanför sjukhuset i Jesi i regionen Marche, som på mindre än en vecka ställs om till att endast ta emot coronapatienter Byggarbetare reser ett tält. tält,sjukhus

- Vi har 6 till 8 lediga intensivvårdsplatser, men i övrigt är platserna i princip helt slut i hela Lombardiet med tio miljoner invånare, säger Palmerini och tillägger: Och de som kommer till oss är illa däran, det är personer som har andningssvårigheter.

Han beskriver hur personer med lindrigare symptom följer riktlinjerna att inte ta sig till de överbelastade sjukhusen utan avvakta hemma.

- De som kommer in till oss behöver oftast omedelbar vård, många andningshjälp eller intensivvård, säger han.

Patienter med andningssvårigheter behöver ofta hjälp länge

Coronapatienter med svåra andningsbesvär behöver vårdas i intensivvård under relativt lång tid.

Om det vid andra sjukdomsfall kan handla om ett dygn eller två innan personen kan slussas till andra avdelningar på sjukhuset med mindre utrustning, så har coronapatienter i regel behov av intensivvård under 10 till 14 dagar.

Italien har också uppvisat högre procent dödsfall i relation till antalet smittade än exempelvis Kina.

- Det beror på att vi framför allt bara har testat personer med allvarliga symptom, säger Palmerini.

På grund av de många fallen och den höga arbetsbelastningen i Lombardiet har det helt enkelt varit en praktisk omöjlighet att testa människor utan symptom, men som ändå skulle kunna vara smittbärare.

Även om det är rådet som Världshälsoorganisationen pumpar ut som ett mantra.

Inte heller sjukvårdspersonalen testas på regelbunden basis, endast i de fall de har feber och eventuella andningssvårigheter.

Av Italiens drygt 26 000 coronasmittade är minst 2 000 drabbade sjukvårdspersonal, sjuksköterskor och läkare.

Brådskande tid inför kulmen på smittan

Kulmen för antalet smittade beräknas komma inom två till tre veckor, det vill säga runt fyra veckor efter att hela landets befolkning sattes i karantän. Då kan landet ha 40 000 eller fler smittade.

För att klara av den situationen är det bråttom att ställa i ordning fler intensivvårdsplatser, utexaminera och anställa medicinestuderande och all annan tillgänglig vårdpersonal, få sjukvårdsutrustning på plats och säkerställa att det finns skyddsmaterial.

I hamnstaden Genua vid Medelhavskusten i Ligurien i nordvästra Italien iordningställs ett första kryssningsfartyg för att ta emot coronapatienter. Och olika typer av sjukvårdspersonal rings in som förstärkning.

Nirmala Rosetti, specialistläkare i infektionsmedicin som i vanliga fall arbetar med hemsjukvård av hiv- och aidspatienter, är en av dem som fått ett samtal.

En läkare med andningsmask och skyddsglasögon.
Infektionsläkaren Nirmala Rosseti tvingas nu ge distansvård till HIV- och aidspatienter som bor kvar i egna hushåll En läkare med andningsmask och skyddsglasögon. läkare,Nirmala Rosseti

- Om det behövs så ställer jag upp, men jag vill inte överge mina patienter som tillhör en skör riskgrupp, säger hon.

Från att ha gjort regelbundna hembesök får hennes patientgrupp numera nästan all vårdkontakt via telefon.

- För att inte utsätta patienterna för smittorisk måste vi göra noggranna avvägningar och endast göra hembesök vid akuta lägen, säger hon.

Rosetti har även varit med och tagit fram en tecknad serie för barn.

En tecknad seriestrip om corona på italienska.
Serien riktar in sig på barn En tecknad seriestrip om corona på italienska. tecknade serier,coronavirus

- Barn har mycket frågor om det som händer i deras omgivning som en konsekvens av coronaviruset och det finns inte så mycket lättillgänglig information för dem, säger hon.

Och fortsätter:

- Så jag kontaktade en kompis som tecknar serier, gav honom innehållet som han sedan jobbade fritt med.

En tecknad seriestrip om corona på italienska.
Läkaren Nirmala Rosseti har tagit fram en serie för barn som berättar varför det är viktigt att hålla en meters avstånd mellan sig och sina medmänniskor för att undvika att coronaviruset smittar En tecknad seriestrip om corona på italienska. tecknade serier,coronavirus

Social distansering nödvändig för att sänka farten på smittspridningen

Enligt de läkare jag talat med är restriktionerna att stänga ner i princip alla samhällsaktiviteter, att inte röra sig ute på offentliga platser utan stanna hemma och hålla den sociala distansen på de arbetsplatser som fortfarande håller öppet nödvändiga insatser.

Från och med i dag, när jag går på mitt arbetspass, kommer jag att behöva informera alla anhöriga till de nya coronapatienter som anländer att deras nära och kära kan komma att förflyttas till ett annat sjukhus i en annan region

- Vi kanske kommer se samma antal smittade, men vi drar på det här sättet ut på tiden för smittspridningen, säger Rosetti.

Det är viktigt, antagligen avgörande. Dels behöver man frigöra platser - en ut och en in - på sjukhusen, dels behöver personalen hinna förflytta patienter från de värst drabbade regionerna, där intensivvårdsplatserna nu är slut.

- Från och med i dag, när jag går på mitt arbetspass, kommer jag att behöva informera alla anhöriga till de nya coronapatienter som anländer att deras nära och kära kan komma att förflyttas till ett annat sjukhus i en annan region, säger Palmerini.

Hela sjukhus ställs om för att ta emot coronasmittade

Michela Sebastianelli, neurolog på sjukhuset i Jesi i regionen March i centrala Italien, har på bara några dagar sett sin avdelning stänga ner och sjukhuset omvandlas för att ta emot coronapatienter.

En läkare med andningsmask och glasögon.
Michela Sebastianelli är neurolog på Jesi. En läkare med andningsmask och glasögon. läkare,Michela Sebastianelli

Strokepatienter har skrivits ut eller omförflyttats, alla inplanerade operationer är inställda, och från och med i natt kommer hon och kollegorna som är ortopeder och hjärtspecialister uteslutande att arbeta med coronasmittade patienter.

- Vi har fått instruktioner kring användningen av skyddsutrustning, men inte mycket mer förberedelser än så egentligen, säger hon och tillägger att hon är orolig för att det inte kommer att finnas tillräckligt med skyddsmaterial.

- Vi ser redan nu att det brister, och vi uppmuntras att återanvända vissa material. Dessutom har Italien ingen egen produktion av skyddsmasker utan vi är beroende av import. Det är oroande när andra EU-länder beslutar att inte exportera skyddsutrustning längre, säger hon.

Vi ser redan nu att det brister, och vi uppmuntras att återanvända vissa material

Nu lär fem miljoner masker för sjukvårdspersonal vara på väg från Kina. Det kommer också många privata donationer av teknisk sjukvårdsutrustning.

Förra veckan kom även ett läkarteam från Kina.

Hur illa är läget? Vi har hört om sjukvårdspersonal som tvingas prioritera mellan patienterna när det handlar om vem som ska erbjudas intensivvårdsplats.

- Ja, så är det. Det här kommer också få konsekvenser för andra patientgrupper, såsom multisjuka som nu riskerar att lämnas utanför, säger Sebastianelli.

Hon är också orolig för de långtgående sociala och ekonomiska konsekvenser det här nödläget kommer att få för landets redan urusla ekonomi. Även om hon tillägger att det får bli en senare fråga.

– Just nu finns det inga alternativ, det är en nödsituation, säger hon.

Francesco Palmerini i Lombardiet berättar att i staden Bergamo nordost om Milano begravs en person varje halvtimme. Sedan måste han lägga på luren för att bege sig till ett nytt arbetspass.