Hoppa till huvudinnehåll

Jukka Jalonen sitter i karantän efter USA-resa – insåg förra veckan att Lejonens VM ställs in: "Omöjlig ekvation"

Jukka Jalonen tränar Lejonen, EHT 2019.
Jukka Jalonen får inte försöka försvara VM-guldet i vår. Jukka Jalonen tränar Lejonen, EHT 2019. Bild: All Over Press VM i ishockey för herrar,Jukka Jalonen

Finlands försvar av VM-titeln skjuts fram med ett år. På grund av coronaviruset får förbundskaptenen Jukka Jalonen en timeout i stället för säsongens mest intensiva arbetsperiod.

Förra veckan meddelade NHL att ligan ställer in alla matcher på obestämd tid på grund av coronaviruset. Där och då dog också hoppet om att årets ishockey-VM spelas, medger Jukka Jalonen.

Lejonens förbundskapten konstaterar i en intervju med STT att Finland får försvara VM-titeln nästa år i stället.

Ett officiellt beslut om att VM inte spelas i schweiziska Lausanne och Zürich i maj har inte publicerats, men det handlar om att förhandlingarna med de schweiziska myndigheterna och försäkringsbolagen pågår.

– Det hela har varit klart ett bra tag. Ingen spelar ishockey just nu och man kommer inte till Schweiz. Det blir en omöjlig ekvation, säger Jalonen.

I fjol skapade Lejonen glädjeyra när laget stod för en sensation och grävde guld i Bratislava. Nu tvingas ishockeylandslagen stryka årets höjdpunkt ur sina kalendrar.

– Det grämer givetvis, men orsaken till att ställa in är oerhört bra. Saker måste sättas i viktighetsordning. Vi hinner spela ishockey senare, säger Jalonen.

Sitter i karantän

Jukka Jalonen har också drabbats av coronaviruset indirekt. Han befann sig på en USA-resa så sent som förra veckan för att prata med finländska NHL-spelare.

Nu sitter han i karantän för säkerhets skull.

– Jag har varit hemma och besökt vår sommarstuga. Jag vill inte röra mig bland folk efter resan.

Ett inställt VM betyder också att Jalonens arbetsbörda minskar radikalt.

– På sätt och vis blir det en timeout för mig också. Jag hinner vara ute, läsa och förhoppningsvis spela golf också. Det blir annorlunda när jag inte har något konkret att jobba med.

– Men visst hinner jag fundera på hur den här landslagssäsongen gick – även om den blev avbruten – för att hitta vad vi kan förbättra.