Hoppa till huvudinnehåll

Kan Finland spela sin EM-premiär i Köpenhamn? – stor osäkerhet i Danmark efter flyttat mästerskap: ”Måste utreda om det är möjligt”

Teemu Pukki dribblar mellan två rödklädda fotbollsspelare.
Teemu Pukki dribblar mellan två rödklädda fotbollsspelare. Bild: Juha Tamminen Teemu Pukki,fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Uefas plan är att EM nästa sommar ska spelas i de städer som redan hade värdskap. I Danmark kan det flyttade mästerskapet ställa till med logistiska problem då andra stora evenemang är inbokade sommaren 2021.

Finland – Danmark, Danmark – Belgien, Ryssland – Danmark samt en åttondelsfinal. De matcherna var inprickade på Parken i Köpenhamn den här sommaren.

Men på tisdagen kom Uefa med beskedet att inte blir något EM i sommar och mästerskapet flyttas i stället fram till juni och juli 2021. Den ursprungliga planen gäller också med tolv olika värdstäder runt om i Europa.

Uefas besked kan ändå ställa till med logistiska problem och det råder stor osäkerhet i Danmark.

– Alla hade sett fram emot en stor fotbollsfest i Köpenhamn och Danmark, och vi skulle gärna vara med 2021. Vi måste ändå utreda om det är möjligt med tanken på Parken, hotellen och allt runt omkring som krävs för att arrangera fyra matcher i ett EM, säger Jesper Möller som är ordförande för det danska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Åskådare står och väntar på att få komma in på Parken i Köpenhamn.
Fyra EM-matcher ska spelas på Parken i Köpenhamn. Åskådare står och väntar på att få komma in på Parken i Köpenhamn. Bild: imago images/Buzzi/ All Over Press fotboll,Parken

Tour de France och World Pride i Köpenhamn

Enligt Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen är ambitionen fortsättningsvis att fyra EM-matcher ska spelas i den danska huvudstaden.

– Min strävan är att Köpenhamn är en värdstad 2021 och jag ska göra allt jag kan för att det ska lyckas. Det här är något som vi och våra närmaste samarbetspartners nu måste jobba med.

– Och jag hoppas verkligen att alla ger allt för att säkra att Danmark är med i det här stora evenemanget, säger Jensen enligt DR.

De logistiska problemen orsakas bland annat av att Tour de France ska köra tre tävlingar i Danmark i börja av juli nästa sommar samt att World Pride kommer att arrangeras i Köpenhamn och Malmö i augusti.

– Det är naturligtvis ingen önskvärd situation med dessa stora evenemang så tätt inpå varandra, och just nu har vi inget tydligt svar på om det är möjligt, säger Lars Lundov som är chef för medarrangören Sport Event Danmark.

Enligt det danska fotbollsförbundet kommer det att dröja ungefär en månad att reda ut alla frågor kring EM-matcher i Köpenhamn.

Läs också