Hoppa till huvudinnehåll

Spaniens premiärminister: Vår fiende är ett virus och vi måste reagera kraftigt

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez i det nästan tomma spanska parlamentet
Spaniens parlament var närmast tomt på onsdag på grund av coronarisken. Spaniens premiärminister Pedro Sanchez i det nästan tomma spanska parlamentet Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,Spanien,Pedro Sanchez

I Spanien ökar antalet coronavirusfall nu mycket snabbt. Spanska myndigheter meddelar att antalet nya konstaterade coronafall stigit med över 2 500 till drygt 13 700 under det senaste dygnet.

Det är en ökning med 16 procent jämfört med läget på tisdagen.

Enligt spanska hälsovårdsmyndigheter har över 550 personer dött i covid-19.

Spanien är det näst värst drabbade landet i Europa efter Italien.

Spanien har infört undantagstillstånd och hårda karantänsåtgärder för att bromsa viruset, men det kommer att ta tid innan de börjar bita.

Tomt parlament

Då premiärminister Pedro Sánchez talade inför ett närmast tomt parlament på onsdagen sade han att coronaviruset är en aldrig tidigare skådad utmaning och att det kräver exceptionella åtgärder.

‒ Det skördar människoliv och förstör företag. I bland förstår vi inte vem vår fiende är. Vår fiende är ett virus, mot vilket vi måste reagera kraftigt, sade Sánchez.

Sánchez sade att krisen kommer att förvärras då antalet patienter som behöver sjukhusvård ökar. Han varnade också för att ekonomin kommer att krympa kraftigt.

‒ Det är klart att vår bnp kommer att sjunka på årsnivå vilket EU-kommissionen redan har konstaterat. År 2020 kommer inte att ha tolv månader utan tio eller till och med nio, sade Sánchez.

Han tillade att den spanska ekonomin kan återhämta sig snabbt så länge som arbetslösheten inte skjuter i höjden.

Totalt isolerade städer

I Europas värst drabbade land Italien fortsätter myndigheterna att kämpa mot viruset. Hela landet är en så kallad röd zon med strikta karantänsregler men i vissa områden är åtgärderna ännu strängare.

En rad städer där antalet coronafall är exceptionellt många har nästan helt isolerats från omvärlden.

En sådan stad är Medicina i närheten av storstaden Bologna. Polisen har satt upp vägspärrar kring staden och ingen släpps ut eller in ur orten. Det enda undantaget är mattransporter.

Målet med åtgärden är att skydda Bologna från smittan.

Ljusglimt i Lombardiet

De italienska karantänsåtgärderna har nu varit i kraft i en dryg vecka och antalet nya coronafall ökar fortfarande. Enligt medicinska experter har de flesta av dem som nu insjuknar smittats före åtgärderna trädde i kraft.

I Lombardiet som är ett av de värst drabbade regionerna i landet syntes ändå en svag ljusglimt på onsdagen.

Professor Antonio Pesenti som leder coronainsatsen i regionen uppger att antalet nya fall inte under de senaste dagarna ökat exponentiellt utan lineärt.

Det betyder de som smittats av viruset nu verkar smitta färre nya patienter. Pesenti sade att det kommer att ta några dagar innan trenden kan bekräftas, men siffrorna tyder på att spridningen bromsats av karantänsåtgärderna.

Läs också