Hoppa till huvudinnehåll

Tyst och stilla bland tusentals böcker - alla lånetider i Borgå förlängs ända in i maj

Tomt på kunder bland hyllorna i biblioteket.
Några förseningsavgifter kommer biblioteket i Borgå inte att ta för den tid de håller stängt. Tomt på kunder bland hyllorna i biblioteket. Bild: Yle/Mikael Kokkola person,allmänna bibliotek,borgå stadsbibliotek

Trots att dörrarna är stängda erbjuder biblioteket en hel tjänster på nätet i form av bland annat filmer, e-böcker och ljudböcker.

Inne i Borgå huvudbibliotek är det tystare än vanligt: inga skolklasser är på besök, inga daglediga sitter i tidningssalen, inga studerande pluggar på i läsesalen.

Det är tystare än i ett bibliotek, trots att personalen är på plats och jobbar på.

Borgå stad beslöt, på måndagen, att stänga huvudbiblioteket i centrum samt biblioteken i Gammelbacka, Vårberga och Kerko några timmar innan regeringen kom med samma besked.

En hel del biblioteksbesökare hann ändå med ett sista besök på måndag kväll.

Malin Hollmen.
Bibliotekschef Malin Hollmén i ett öde bibliotek. Malin Hollmen. Bild: Yle/Mikael Kokkola person,allmänna bibliotek,borgå stadsbibliotek

Riktig bokhamstring

- Kanske man kan kalla det för en bokhamstring. Visst gick folk ut med ganska fulla kassar, men mycket återlämnades också den sista kvällen, säger bibliotekschef Malin Hollmén.

Att stänga nu när bibliotekets tjänster verkligen skulle behövas, för att betjäna alla som förskansar sig hemma, tar på.

- Det är förstås väldigt tråkigt för kunderna. Orsaken är jätteotrevlig; det tror jag vi alla upplever. En del var riktigt ledsna här i går kväll, säger hon.

Tomt på kunder bland hyllorna i biblioteket.
Tomt på kunder bland hyllorna i biblioteket. Bild: Yle/Mikael Kokkola person,allmänna bibliotek,borgå stadsbibliotek

För biblioteket och alla kunder gäller det nu tänka om en del.

- Vi håller på att organisera oss nu och funderar på hur vi ska jobba här framöver. Vi får ta det som det är och gör det bästa av situationen.

Med ett giltigt bibliotekskort går det att ta del av en hel del digitalt utbud utbud på nätet i form av film, musik, tidningar samt e-böcker och ljudböcker.

En förbättring för vänner av digitala böcker på svenska är på gång. Nu ska det snart gå att ta del av mer än en bok i veckan.

Fler digitala lån

- Vi diskuterade precis saken med de andra Helle-biblioteken och tanken är att höja den gränsen, säger Malin Hollmén.

För att använda sig av de digitala tjänsterna behövs en egen pinkod. Den går att få per telefon.

- I biblioteket svarar vi på samtal mellan klockan 10 och 15 alla vardagar. Vi kommer också att vara aktiva med tips beträffande det digitala utbudet på olika sociala medier.

Malin Hollmén vill gärna påminna alla kunder om att det går bra att returnera böcker och annat material under hela den tid som biblioteket har stängt.

- Man får returnera böcker men man behöver inte göra det. Vår återlämningslucka på huvudbiblioteket är öppen. Vi kommer att förlänga alla lånetider ända in i maj, så man får gärna hålla sina böcker.

Några förseningsavgifter kommer biblioteket inte heller att ta för den här tiden.

Tomt på kunder bland hyllorna i biblioteket.
Tuppen får fira en rätt ensam påsk i biblioteket. Tomt på kunder bland hyllorna i biblioteket. Bild: Yle/Mikael Kokkola allmänna bibliotek,borgå stadsbibliotek