Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad: Utbetalningen av löner avbryts inte nästa vecka

Minna Arve står i ett mötesrum och pratar och gestikulerar.
En del av stadens anställda får nya arbetsuppgifter, säger stadsdirektör Minna Arve. Minna Arve står i ett mötesrum och pratar och gestikulerar. Bild: Yle/Marie Söderman Åbo,stadsdirektörer,gestikulera

Inga löneutbetalningar läggs på is inom Åbo stad innan undantagstillståndet tar slut den 13 april. Det försäkrade stadsdirektör Minna Arve på torsdagen.

Tidningen Turun Sanomat rapporterade på onsdagen att löneutbetalningen för cirka 1 000 anställda inom bildningssektorn kan avbrytas redan nästa vecka. Nu tillbakavisar staden de här uppgifterna.

Många anställda kommer att få nya arbetsuppgifter. Det här gäller exempelvis anställda på skolor och daghem. En del av de här personerna har i nuläget inga arbetsuppgifter som motsvarar det de jobbar med vanligen, eftersom största delen av eleverna pluggar på distans sedan i onsdags.

Kravet för att få lön är att man går med på att ta emot de nya arbetsuppgifter, som arbetsgivaren ger dem, säger Arve. Beredskapslagen ger kommunen möjligheter till det här.

Enligt Yles uppgifter kan också en del av de anställda, som nu jobbar inom tandvården beordras till nya arbetsuppifter. Således kan exempelvis tandvårdare, tandläkare och munhygienister förflyttas till hemvården.

Läs också