Hoppa till huvudinnehåll

Ampers och Wikströms bussar tvungna att permittera hela personalen - redo att köra om Raseborg betalar

Busschaufför bakifrån vid ratt. Utsikt mot gata i Ekenäs.
Bussarna måste stå för att inte bolagen ska gå under. Busschaufför bakifrån vid ratt. Utsikt mot gata i Ekenäs. Bild: Nicole Hjelt / Yle Buss,busschaufförer,trafik,Raseborg,Ekenäs,Ratt,thomas friberg

Ampers och Wikströms bussbolag var tvungna att ställa in all trafik, och i slutet av mars permitteras hela personalen för att bolagen ska överleva de nya coronabestämmelserna. Resenärerna har visat förståelse, och om staden är villig att betala kan en del av trafiken fortsätta.

Trafikanterna vill ändå rätta till möjliga missförstånd att de och staden skulle vara avtalsparter.

"Det är inte fallet" skriver de i ett gemensamt e-postmeddelande.

Förstående resenärer

Ralf Wikström, vd för Wikströms busstrafik, säger att resenärerna varit förstående när det gäller den indragna busstrafiken.

- Vi har fått kring tio samtal per dag med frågor, men alla har haft fullständig förståelse när vi har förklarar hurdant läget är.

Medan han är förvånad över stadsdirektör Ragnar Lundqvists reaktion så påminner han om att Lundqvist inte är någon övervakande myndighet i det här fallet.

Stadsdirektör Ragnar Lundqvist uttryckte tidigare att han var förbryllad över att bolagen tog beslutet utan att meddela staden om det först.

Ställer upp om staden betalar

Båda trafikanterna poängterar att de har varit i kontakt med samtliga berörda myndigheter.

- Vi fick formligen beröm för att vi vidtar åtgärder, berättar Wikström.

Raseborg är inte en berörd myndighet eftersom staden och bussbolagen inte är avtalsparter.

Ifall staden är villig att betala så menar Wikström att bolagen nog ställer upp.

- Om staden har ett behov och om det finns någon som betalar så kör vi förstås, men det går inte att köra om det inte finns någon som vill ta ansvar för den ekonomiska biten.

Vårens annuleringar blev en katastrof

Den snöfattiga vintern gjorde redan att affärerna led eftersom det gjordes färre beställningar än normalt.

Våren hämtade nytt hopp då bland annat Stafettkarnevalen, Skolmusik, Kirjakekkerit och kryssningsresenärer gjort beställningar.

- Allt detta har avbokats inom de två senaste veckorna. De utgör cirka 40 procent av vår totala årsomsättning, berättar Johan Amper, vd för Ampers busstrafik.

Efter att människor uppmanats att distansjobba minskade också passagerarmängderna i bussarna.

- Vårt skräckscenario realiserades då att Marins regering meddelade att grundskolorna och andra stadiets skolor stänger. Det betyder att vi miste 70 procent av vår omsättning på linjerna inom ett dygn. Det är en total katastrof, säger Amper.

Han förklarar att det är omöjligt att driva bolagen utan intäkter i en månad.

Därför har Amper och Wikström nu beslutat att permittera hela personalen från och med 30 mars för att undvika konkurs och bevara arbetsplatser.

Tillägg 20.3.2020 vid 10.20-tiden: Raseborgs stad meddelade på fredagsförmiddagen 20.3 att de nu har ordnat ersättande bussturer. Information om dem finns på stadens webbplats.

Läs också