Hoppa till huvudinnehåll

Avskalad tillställning när den olympiska elden överlämnades – japanske OS-chefen betonade IOK:s budskap: ”Finns inget behov av drastiska åtgärder”

Naoko Imoto står med den olympiska elden
Naoko Imoto tog emot den olympiska elden. Naoko Imoto står med den olympiska elden Bild: EPA-EFE/ARIS MESSINIS / POOL olympiska spelen,olympiska elden,Naoko Imoto

Den olympiska elden är nu på väg mot Japan där den ska färdas runt i landet under de kommande månaderna. Coronaviruspandemin gjorde att inga utomstående fick närvara när elden lämnades över i Aten.

Det har varit stora diskussioner om de olympiska sommarspelens vara eller icke vara de senaste dagarna. Internationella olympiska kommittén IOK driver stenhårt på att spelen kommer att arrangeras i Tokyo som planerat, medan många idrottare kritiserar beslutet.

Enligt IOK fortsätter arbete med OS som normalt och nu har man kommit in i nästa fas. För några dagar sedan tändes den olympiska elden i Aten och i dag överlämnades den till den japanska arrangören.

I normala fall brukar det vara en ceremoni som arrangeras under högtidliga former men på grund av coronaviruspandemin var dagens tillställning avskalad och inför tomma läktare.

Den japanska OS-delegationen kunde inte närvara utan i stället kallades den tidigare simmaren Naoko Imoto in på kort varsel för att ta emot elden. Imoto är numera bosatt i just Grekland.

– Coronaviruset tvingade oss att fatta hårda beslut för att skydda befolkningen. Vi beklagar att våra japanska vänner inte kan närvara men elden har under inga omständigheter förlorat sin ljusstyrka, sa Spyros Capralos som är ordförande för Greklands olympiska kommitté under ceremonin.

Den japanska OS-chefen Yoshiro Mori medverkade via videolänk och betonade det som IOK tidigare sagt.

– Det finns inget behov av drastiska åtgärder som att ställa in eller skjuta fram spelen. Tokyo 2020 förbinder sig att vara redo, sa han.

Den olympiska elden kommer att landa i Japan på fredag och det är tänkt att den klassiska fackelstafetten ska starta den 26 mars.

Trots det rådande läget ska fackelstafetten genomföras som planerat och kommer att pågå i 121 dagar.

Tillsvidare följer man planen att OS ska invigas den 24 juli. Internationella friidrottsförbundets chef Sebastian Coe ställer sig bakom IOK:s besked men medger ändå att OS kan inhiberas eller flyttas fram.

– Det är möjligt, men i det här skedet är allt möjligt. Det är inte ett beslut som måste fattas nu direkt, säger han enligt BBC.