Hoppa till huvudinnehåll

Avvikande rutiner vid gränsen mellan Torneå och Haparanda

Några bilar i ett vintrigt landskap. En man i orange väst kontrollerar en ljusblå personbil som har stannat.
Finska Gränsbevakningsväsendet kontrollerar alla bilar på väg in och ut ur landet. Gränsen är stängd på grund av coronaviruset. Några bilar i ett vintrigt landskap. En man i orange väst kontrollerar en ljusblå personbil som har stannat. Bild: Per Vallgårda/Sveriges radio Torneå,Haparanda,Gränsbevakningsväsendet

Sveriges Radio har tittat på hur gränstrafiken mellan Sverige och Finland fungerar i dessa coronatider med stängda gränser.

Per Vallgårda från Sveriges Radio berättar för Magnus Hansén på Svenska Yle att han körde över gränsen mellan Haparanda och Torneå på torsdagsmorgonen.

- Jag åkte in i Finland för en stund sedan för att titta hur gränsbevakningen fungerar, för det är ju gränskontroller nu vid gränsen.

- Jag ombads visa legitimation och fick visa att jag skulle jobba för Sveriges Radio innan jag släpptes in. Det ansågs vara en godtagbar anledning att släppa in mig.

Vallgårda tog sig en titt på Torneå innan han återvände till gränsen. Det var glest med folk i Torneå, kan han berätta.

Alla bilar stoppas

På vägen tillbaka in i Sverige hamnade Vallgårda i en kö med 5-6 bilar framför sig. Alla bilar kontrolleras av gränsbevakningsväsendet. Även de bilar som kör in i Finland kontrolleras. Alla bilar stoppas, säger Vallgårda.

- Det är en väldigt annorlunda situation jämfört med hur det brukar vara vid det som brukar kallas världens fredligaste gräns. Här är ju ytterst sällsynt med gränskontroller.

- De som kommer in i Finland måste kunna visa att de har något arbetsuppdrag de ska utföra, säger Vallgårda.

Även godstransporter är tillåtna och finländare får köra över gränsen till Finland.

Också Sverige har infört inreseförbud, på uppmaning av Europeiska rådet och EU-kommissionen. Den svenska regeringen beskriver förbudet som tillfälligt och avsett att minska spridningen av coronaviruset.

Svenska medborgare får återvända till Sverige och till exempel personer som ska jobba inom hälso- och sjukvården släpps in, liksom också godstrafik.