Hoppa till huvudinnehåll

Borgåföretagare förbereder sig på svåra tider - viktigast trygga levebrödet för personalen

En kvinna står i en blomaffär och håller i en blombukett. Hon ser på den fundersamt.
Saara Manninen har fortfarande kunder, men de är färre. Vissa köper blommor för att stöda hennes företag. En kvinna står i en blomaffär och håller i en blombukett. Hon ser på den fundersamt. Bild: Yle / Mira Bäck blommor,företagare,Saara Manninen

Coronakrisen ställer till det för företagare i många branscher. Permitteringar är att vänta på vissa arbetsplatser. Samtidigt syns solidaritet och stöd människor emellan.

Centrum av Borgå är inte alls så tyst och stilla som man skulle kunna tänka sig, men det är klart färre människor ute på gatorna än en vanlig vardagsförmiddag.

De flesta affärer tycks ha öppet, men på många dörrar har man klistrat upp lappar med ändrade öppettider. Det lönar sig inte att ha öppet lika länge när kundmängderna minskar.

Blomaffären Porvoon Kukkapalvelu i torghörnet verkar åtminstone ha öppet som vanligt. Inne i den lilla butiken håller företagaren Saara Manninen precis på med att binda och packa in en blombukett åt en kund.

- Det är mycket lugnare, färre kunder. Kanske det är likadant överallt, funderar Manninen.

Hon driver blomaffären i centrum av Borgå. På Näsebacken finns företagets andra affär som Manninens syster har hand om.

Blommor i blombutik.
Lugnt i blombutiken. Blommor i blombutik. Bild: Yle / Mira Bäck blommor,företagare,Porvoon Kukkapalvelu

Systrarnas personal består av tre personer: två florister som jobbar i blombutiken i centrum samt en person som kör ut beställda blommor.

Färre kunder betyder mindre pengar. De löpande kostnaderna är samma hela tiden, bortsett från att det förstås går att minska på mängden blommor som köps in.

- Om det blir så att vi inte har några kunder, eller om det kommer bud om att vi måste stänga butiken, så måste vi fundera på vad vi ska göra, säger Manninen.

Solidaritet

Om det fortsätter som hittills, att åtminstone några kunder tittar in varje dag, så tror hon att företaget ska klara sig utan permitteringar.

- Då tror jag att det går bra. Vi försöker fortsätta som normalt, säger Manninen.

En kvinna står bakom disken i en blombutik och plockar ihop en blombukett.
Saara Manninen och hennes syster driver två blombutiker tillsammans. Deras personal består av tre personer. En kvinna står bakom disken i en blombutik och plockar ihop en blombukett. Bild: Yle / Mira Bäck blommor,företagare,Saara Manninen

Stamkunderna köper fortfarande blommor och vissa som nu jobbar hemifrån vill ha det vackert omkring sig med en bukett på bordet.

- Vissa har velat komma och köpa blommor för att stöda vår verksamhet. Det är fint. Jag är tacksam för det, säger Manninen.

Särskilt på sociala medier cirkulerar uppmaningar om att köpa sina varor lokalt, av mindre företag.

Låna vikter på gymmet

Vi tar trapporna upp till konditionssalen Ladyline. Dörren är fortfarande öppen och personal finns på plats, men kunderna är få.

Bakom kundbetjäningsdisken står Sanna Tolonen som är anställd med ansvar för konditionssalen.

- Kunderna har så klart minskat i antal, och de kommer mindre regelbundet. Färre personer vill delta i de ledda gymnastiktimmarna och för i kväll måste vi helt inhibera dem, säger Tolonen.

Vi lever en dag i taget, vissa dagar lever vi en timme i taget― Sanna Tolonen, Ladyline

Enligt henne är några permitteringar inte aktuella just nu, men om det skulle bli aktuellt så kommer Tolonen antagligen att beröras.

På gymmet i Borgå jobbar närmare 20 personer, men de flesta har något annat huvudsakligt jobb och kommer till konditionssalen för att leda en gymnastikgrupp eller dra en träning med en kund.

Många är enskilda näringsidkare eller timanställda.

- Men till exempel de personliga tränarna är mycket beroende av hur många kunder vi har och hurdana träningspaket vi erbjuder, konstaterar Tolonen.

En kvinna står vid ett skrivbord och skriver någonting på ett papper.
Sanna Tolonen får påbörja listan över utlånade redskap när den första kunden bär hem en tyngd. En kvinna står vid ett skrivbord och skriver någonting på ett papper. Bild: Yle / Mira Bäck gym,Sanna Tolonen

Å andra sidan kan personliga tränare träffa sina kunder också utomhus och ledda gymnastiktimmar går att ordna virtuellt, vilket hjälper upp situationen.

Dessutom lånar gymmet nu ut redskap till kunderna för att man ska kunna träna hemma.

Precis efter att vi talat färdigt kommer en kund in för att låna en 6-kilogram kettlebell och Tolonen skriver hennes namn överst på listan över vem som lånat vilka redskap.

Många frågetecken

Hur coronaepidemin påverkar Ladylines ekonomi på längre sikt är förstås svårt att säga i det här skedet.

- Det är många faktorer som inverkar. Också under vanliga år brukar en del kunder avsluta eller pausa sina kontrakt på våren av naturliga orsaker, så att säga.

När vårsolen börjar lysa vill många hellre idrotta utomhus och så kanske man åker bort över sommaren.

- På det sättet är det svårt avgöra hur stor inverkan den här situationen kommer att ha, säger Tolonen.

Gymredskap på ett tomt gym.
Tomt på gymmet. Gymredskap på ett tomt gym. Bild: Yle / Mira Bäck gym,konditionssal,gymredskap

Hur länge de här speciella förhållandena ännu fortgår och hur situationen utvecklas påverkar förstås mycket.

- Det kommer att bli stora följder. Det finns vissa fasta utgifter vi inte kan påverka, säger Tolonen.

Konditionssalen och kunden har ett servicekontrakt där kunden förbinder sig att använda servicen en viss tid och företaget förbinder sig att erbjuda den.

I det här skedet vet Tolonen ännu inte om kunderna får sina pengar tillbaka i så fall att konditionssalen måste hålla stängt för att minimera risken för coronasmitta.

Något sådant har aldrig hänt förr, så det finns inga klara riktlinjer.

- Men vi följer så klart villkoren i kontraktet, säger Tolonen.

En kvinna står framför en spegel och lyfter handtyngder.
Pt:n Malin Havila har tid att träna. En kvinna står framför en spegel och lyfter handtyngder. Bild: Yle / Mira Bäck gym,konditionssal,personlig tränare

På onsdag förmiddag när intervjun görs vet hon ännu inte hur länge konditionssalen kommer att hålla öppet.

- Vi lever en dag i taget, vissa dagar lever vi en timme i taget. Vi är mycket beroende av vad regeringen bestämmer och vilka anvisningar THL kommer med, säger Tolonen.

Enligt Tolonen går kundernas och personalens hälsa i första hand. Till exempel får nu högst tio personer på en gång delta i de ledda gymnastikgrupperna.

Bussarna står

En liten bit utanför Borgå centrum hittar vi buss- och resebolaget Kaj Forsbloms kontor.

Där finns fortfarande personal på plats eftersom en del av jobbet är svårt att sköta hemifrån. Så värst mycket att göra har man ändå inte, tyvärr.

- Vi har i princip all vår beställningstrafik avbokad och alla resor som resebyrån har gjort för våren är avbokade. Vi kan säga att försäljningen på resebyrån har sjunkit med 100 procent. På bussidan har vi ännu lite linjetrafik men all beställningstrafik står stilla, säger vd Henrik Forsblom.

Skolstängningen gjorde att sex, sju av företagets chaufförer nu går sysslolösa.

Flera bussar på en parkeringsplats.
Många av företagets bilar kommer att stå parkerade i Vårberga en längre tid. Flera bussar på en parkeringsplats. Bild: Yle / Mira Bäck bussar,fordon,kaj forsbloms buss

Forsblom har dessutom precis fått höra att ungefär hälften av taxikörorna kommer att falla bort eftersom hälsovården flyttar framåt läkarbesök och behandlingar för att ha kapacitet att sköta coronapatienter.

- Där är sådant som vi inte ens har hunnit fundera på ännu, säger Forsblom.

Allt det här får förstås stora ekonomiska följder.

- Vi har en modern flotta och en ganska stor personal, så våra kapitalkostnader är ganska stora. Vi förhandlar med banker, finansieringsbolag och försäkringsbolag om att få kostnaderna nedskurna. Vi kommer att parkera en stor del av vår flotta på gården och är tvungna att permittera personal, säger Forsblom.

Viktigast att skrapa ihop lönerna

Ungefär 30 personer jobbar inom bolaget, antingen på resebyrån Porvoo Tours eller på bussidan. Bolaget har cirka 25 fordon.

- Nu förhandlar vi för tillfället med personalen om att hitta alternativa lösningar. Vissa har frivilligt sagt att de kan bli hemma. Vissa har till och med aktivt försökt hitta tillfälliga jobb, och det är vi tacksamma för, säger Forsblom.

Forsblom tror att nästan hela personalen kommer att behöva permitteras i någon mån.

Tillsammans har man försökt hitta på lösningar för att få ekonomin att gå ihop för alla familjer: Vissa har frivilligt sagt att de kan stanna hemma, andra försöker hitta tillfälliga jobb.

- Vi har en jättebra personal som vi kan diskutera de här sakerna med. Alla försöker göra sitt bästa för att företaget ska klara krisen.

Läget ändras i snabb takt och mycket är ännu oklart.

Forsblom väntar på att få höra om staten kan komma till företagarnas undsättning på något sätt, eller om det till exempel går att subventionera en del av kostnaderna för linjetrafiken.

En man sitter bakom ett köksbord och tittar in i kameran.
Henrik Forsblom vill att personalen ska få mat på bordet och hyran betald också i kristider. En man sitter bakom ett köksbord och tittar in i kameran. Bild: Yle / Mira Bäck Människor,Henrik Forsblom

Som det nu ser ut kommer linjetrafiken att köras som vanligt veckan ut. Sedan kör man bara vissa turer så som man brukar göra på sommaren.

Det är helt enkelt inte ekonomiskt gångbart att hålla i gång linjetrafiken om inga skolbarn åker med.

Enligt Forsblom har man fått en förfrågan om ifall företaget skulle kunna börja köra hem varor.

- Vi hoppas att det skulle kunna sysselsätta ens någon.

Enligt Forsblom skulle man inte behöva göra någon vinst eller ens täcka kapitalkostnaderna, bara man skulle få personalkostnaderna betalda så att personalens ekonomi är tryggad.

- Det är vår första prioritering, att fundera på hur de här familjerna ska klara sig som är beroende av inkomst härifrån.

- Det är svårt att vara kreativ när man är i en paniksituation och funderar på alternativ för att överleva, fortsätter Forsblom.

Läs också