Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset kan leda till samarbetsförhandlingar i Korsholm: "Vi kommer att inleda en process för att kunna omplacera personal"

Medelålders man i kostym står på väg, tittar in i kameran.
Kommundirektör Rurik Ahlberg i Korsholm säger att de fått vissa signaler om att en del av de anställda hellre är permitterade än tar ut ledigheter. Medelålders man i kostym står på väg, tittar in i kameran. Bild: Yle/Markus Bergfors Rurik Ahlberg,Korsholm,kommundirektörer

På måndag ska kommunstyrelsen i Korsholm fatta beslut om samarbetsförhandlingar för att kunna permittera personal, som en följd av coronaviruset. Andra kommuner som Jakobstad och Kristinestad placerar om sin personal och har inte ens tänkt tanken på permitteringar.

Som en följd coronavirusets framfart har kommunala institutioner såsom skolor, simhallar och bibliotek stängts ner. Med det kommer frågan om vad personal som står utan arbetsuppgifter ska göra.

Ska en kommun permittera personal måste man först genomgå samarbetsförhandlingar.
Vasa stad har redan tidigare fattat beslut om att gå in för samarbetsförhandlingar med anledning av stadens underskott.

Nu kommer de förhandlingarna högst troligt ta en annan form, i och med att en del av serviceproduktionen gått i stå när olika avdelningar stängts ner.

Korsholm kan gå en liknande väg, men ändå inte. På måndag ska kommunstyrelsen i Korsholm behandla frågan om omplacering, permittering och arbetstider.

- Vi kommer att inleda en process för att kunna omplacera personal. Det är kanske närmast från dagvård och skolgångsbiträden till vård, för det är där som det stora behovet kommer att finnas, säger kommundirektör Rurik Ahlberg i Korsholm.

Ahlberg säger också att en bedömning av personalen ska göras, de som inte anses ha meningsfulla arbetsuppgifter kan bli permitterade.

- Det kommer vissa signaler till oss att en del till och med föredrar att vara permitterade i stället för att ta ut alla sina ledigheter just nu. Det är ett pussel på många plan, säger Ahlberg.

Går Korsholm in för permitteringar måste det först ske samarbetsförhandlingar. Innan mötet på måndag ska man ha utrett om det går att hålla betydligt kortare samarbetsförhandlingar än de lagstadgade sex veckorna.

Personer med vårdutbildning kan placeras om

Karleby, Jakobstad och Kristinestad går alla tre in för omplaceringar. I Jakobstad har man inte diskuterat permitteringar och i Kristinestad är det inte aktuellt överhuvudtaget.

- Vården kan få stora behov, därför kartlägger vi nu om det finns vårdare i vår personal som inte jobbar inom vården i dag, säger stadsdirektör Kristina Stenman i Jakobstad.

Stadsdirektör Kristina Stenman
Stadsdirektör Kristina Stenman i Jakobstad tror inte att undantagstillståndet får så stora ekonomiska följder för kommunerna om undantagstillståndet råder mer än en månad. Stadsdirektör Kristina Stenman Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten (historiskt landskap),Jakobstad,stenman

Det samma gäller Kristinestad. Stadsdirektör Mila Segervall berättar att en arbetsgivare har rätt att flytta en anställd till andra uppgifter i max åtta veckor, om arbetstagaren anses vara lämplig för de uppgifterna.

- Vi kan till exempel ha sådana som har en vårdutbildning i grunden som vi kan placera in på vårdsidan eller vi kan ha personal lämpade för administrativa uppgifter som behöver göras, säger Segervall.

En kvinna i 40-årsåldern med kort mörkt hår. I bakgrunden syns en gata och träd.
Stadsdirektör Mila Segervall i Kristinestad säger att förutom omplaceringar till vården behöver deras it-avdelning förstärkning. En kvinna i 40-årsåldern med kort mörkt hår. I bakgrunden syns en gata och träd. Bild: Yle/Juho Teir stadsdirektörer,Kristinestad,kvinna,mila segervall

Digitala möten eller sitta långt ifrån varandra

Samtidigt säger Mila Segervall att till exempel it-avdelningen i Kristinestad har behov av mer personal eftersom man går in för digitala möten nu när regeringen rekommenderar att man håller möten med max tio personer.

Även om rekommendationen på max tio personer inte gäller kommunalt beslutsfattande har man i Kristinestad gått inför digitala möten.

I Jakobstad funderar man på att göra det medan man i Korsholm ser ut att hålla fast vid fysiska möten.

Eventuellt kommer de förtroendevalda i Korsholm att mötas i större salar för att på så sätt sitta längre ifrån varandra. Och större möten kan komma att hållas mer sällan.

Vill ha statlig kompensation för inkomstbortfall

Det är ännu för tidigt att säga hur undantagstillståndet som råder kommer att drabba kommunerna ekonomiskt.

- Vi har skapat ett kostnadskonto för coronarelaterade utgifter för att vi på så sätt i efterhand ska kunna se hur mycket det kostat oss, säger Segervall.

Kristina Stenman tror inte att en månad av undantagstillstånd kommer att orsaka någon dramatisk ekonomisk situation för kommunerna och städerna.

- Men drar det ut mot sommaren och många av stadens invånare är permitterade kommer det att synas i skatteintäkterna, också i samfundsskatten, säger Stenman.

I Korsholm hoppas Rurik Ahlberg på en kompensation från staten till kommunerna.

- Det är klart att det inte är en positiv sak för ekonomin. Avgiftsfria dagar i barndagvården till exempel innebär ett bortfall.