Hoppa till huvudinnehåll

Jenks oroar sig för framtiden men vägrar släppa sina drömmar om att kunna leva på sin musik

Jennifer Karlsson.
Jenks utmanar på Vegatoppen med låten Disease. Jennifer Karlsson. Bild: Privat. musik,Vegatoppen,Finlandssvensk Musik,jennifer karlsson

Ett relativt färskt namn på den finlandssvenska pophimlen gör entré på Vegatoppen. Jennifer Karlsson går under artistnamnet Jenks och utmanar på Vegatoppen med Disease.

Jenks, eller Jennifer Karlsson som hon heter påriktigt, är ursprungligen från Karis, men har nu bott fyra år i Jakobstad där hon studerat musik först på Yrkesakademin och nu på Novia.

Jenks berättar att hon alltid varit intresserad av musik och sjungit mycket. Runt 2014 insåg hon att det är musik hon vill satsa på.

DET HÄR ÄR JENKS

  • Ursprungligen från Karis
  • Bor numera i Jakobstad där hon studerar musik
  • Medlem i bandet Ove & The Lydians
  • Drömmer om att kunna leva på musik och teater
  • Utmanar på Vegatoppen med låten Disease

Har nytta av skådespelartalang på musikscenen

Jenks berättar att skolan i Jakobstad verkligen är ett ställe där man har chans att utvecklas som musiker.

– Man har så stora möjligheter i skolbyggnaden med studerande och duktiga lärare som kan hjälpa en.

Innan musikstudierna har hon även sysslat en hel del med teater, vilket hon berättar att hon haft nytta av även i musikbranschen.

– Speciellt märker jag det då jag har livespelningar. Jag är väldigt bekväm på scenen och det har jag nog teatern att tacka för.

Jenks promobild.
Jenks drömmer om att kunna leva på musiken och är aktuell med singeln Disease. Jenks promobild. Bild: Privat. musik,Vegatoppen,Finlandssvensk Musik,Vegatoppens utmanare,Jenks

Jenks vägrar släppa sina drömmar

Även om musikbranschen är hård, har Jakobstad ett rykte av att odla fram framgångsrika musiker. Jenks hoppas kunna vara en av dem och fortsätta att bygga på sin karriär.

– Jag är en person som oroar mig för framtiden, men också en person som vägrar släppa mina drömmar. Jag kommer fortsätta kämpa och skriva egen musik.

– Min dröm är att kunna leva på musik och teater. Att få en så bra inkomst att jag kan säga att det är det här jag jobbar med.

Utmanar på Vegatoppen

Jenks utmanar på Vegatoppen med låten Disease. En låt som hon skrivit under sin tid vid Yrkesakademin i Jakobstad.

Till låten har det även gjorts en musikvideo, vilket inte är helt vanligt i dagens läge.

I den svartvita musikvideon kan man bland annat se Jenks själv hälla någonting som påminner om tjära över sig.

– Jag tycker om kontraster. Det är en vacker låt och då tycker jag om kontrasten till att musikvideon blir ganska “ful”.

Jenks berättar att hon själv oftast lyssnar på rockmusik, något som hon inte tycker att man kan lägga märke till i hennes egen musik, som främst hör till genrerna singer-songwriter och indiepop.

– Jag tror inte det. Det har bara blivit så att jag skriver den här typens musik, just nu åtminstone.

Du kan rösta på låten här.

Läs också