Hoppa till huvudinnehåll

KooKoos norske back om att flytta ishockey-VM: "Som att tro på jultomten"

Alexander Bonsaksen i närkamp med en svensk i VM.
Alexander Bonsaksen är en van VM-resenär, men den här våren blir landslagströjan oanvänd. Alexander Bonsaksen i närkamp med en svensk i VM. Bild: EPA Alexander Bonsaksen,Norges herrlandslag i ishockey

Ett slutgiltigt beslut saknas, men ishockey-VM är struket ur folks kalendrar. Norges back Alexander Bonsaksen tycker att det är dumt att frågan fortfarande hänger i luften.

Hoppet om att ishockey-VM i Schweiz ska spelas i maj är begravt – även om det internationella ishockeyförbundet IIHF inte har gått ut med det definitiva beskedet om att ställa in mästerskapet ännu.

I en intervju med den norska tidningen VG konstaterar Alexander Bonsaksen – till vardags back i det finländska ligalaget KooKoo – att han inte förstår hur det ens skulle vara möjligt att spela VM.

Hela hockeyvärlden står stilla på grund av coronaviruset med undantag för Vitryssland.

– Det är dumt att det inte är inhiberat. Om man skulle fråga spelare och ledare i ishockeylandslagen tror jag att de flesta skulle tacka nej, säger Bonsaksen.

"En promilles chans"

IIHF-basen René Fasel har tidigare nämnt att det kunde vara möjligt att flytta VM från Schweiz till Ryssland eller Vitryssland. Bonsaksen avfärdar det förslaget. Fasels alternativa värdländer lär inte undvika coronaviruset.

– Det är som att tro på jultomten.

Tidigare har Fasels kollega Kalervo Kummola – IIHF:s viceordförande – sagt att det inte spelas ishockey-VM i år.

Norges förbundskapten Petter Thoresen säger till VG att han redan har börjat sikta in sig på kvalet till OS i Peking 2022. Kvalet spelas i slutet av augusti.

– Jag har egentligen släppt VM, men jag måste förhålla mig till det som min chef säger. Jag har inte fått ett definitivt besked. Det är en promilles chans att VM skulle bli av.

Enligt den ursprungliga planen skulle ishockey-VM ha spelats i Lausanne och Zürich mellan den 8 och 24 maj. I mästerskapet skulle Finland ha försvarat sin VM-titel från i fjol.