Hoppa till huvudinnehåll

Läckt EU-rapport anklagar Kremltrogna medier för propaganda om coronakrisen

En säkerhetsvakt i uniform och munskydd antecknar i en bok. Han sitter framför ett plakat med text på ryska.
En säkerhetsvakt i ett coronakriscenter i Moskva. Ryssland har bekräftat 147 fall av coronavirus hittills. En säkerhetsvakt i uniform och munskydd antecknar i en bok. Han sitter framför ett plakat med text på ryska. Bild: Alexander Schcerbak / Tass / All Over Press coronavirus,COVID-19,Ryssland

Ryssland försöker skapa ”förvirring, panik och rädsla” i väst genom att förvärra coronakrisen med en betydande desinformationskampanj. Det slår en EU-rapport fast som läckt till medierna.

Europeiska utrikestjänsten EEAS skriver i en intern rapport att en ”betydande desinformationskampanj om coronakrisen av ryska statliga medier samt Kremltrogna medier pågår som bäst”. Rapporten är daterad den 16 mars och har läckt ut till medierna.

Enligt rapporten har kampanjen lanserats för att ”skapa panik och misstro” samt för att ”undergräva allmänhetens förtroende för nationella sjukvårdssystem”.

Enligt rapporten är det övergripande målet för Kremls desinformation att ”förvärra folkhälsokrisen i väst vilket är helt i linje med Kremls större strategi att försöka rubba europeiska samhällen”.

Ryssland avfärdar som osund russofobi

President Vladimir Putins talesman menar att rapporten saknar sunt förnuft.

- Anklagelserna är ett klart tecken på russofobi. I rapporten finns inte ett endaste konkret exempel, inte en enda länk till ryska medier. Än en gång har vi alltså att göra med ogrundade anklagelser, säger talesmannen Dmitrij Peskov.

Russofobi är ett välanvänt ord då ryska politiker viftar bort vad de kallar ogrundade anklagelser. Bakom retoriken finns en rysk logik om att dylika anklagelser inte är faktabaserade eftersom personen, landet eller organisationen hyser skräck för Ryssland.

Rysk propaganda har varit mycket aktiv de senaste åren i ett försök att påverka opinionen i de europeiska länderna. Trots envisa försök har propagandan däremot inte hittills nått den breda publiken i Europa.

Istället har den lyckats skärpa motsättningar i debatten och skapat en plattform för EU-kritiska nationalister.

Vladimir Putin besvarade ryssarnas frågor i den årliga direktsända tv-showen den 16 april 2015.
Enligt Ryssland president Vladimir Putin har man coronaläget under kontroll i Ryssland Vladimir Putin besvarade ryssarnas frågor i den årliga direktsända tv-showen den 16 april 2015. Bild: EPA/ALEXEI DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL rysslands president vladimir putin

Påhittade historier om människoutvecklat virus

EU-rapporten hänvisar till en databas där man hittills registrerat 80 fall av rysk desinformation sen den 22 januari.

Det handlar om fejkade nyheter som delats på engelska, spanska, italienska, tyska och franska via Twitter, Facebook och Reddit.

En av flera berättelser i den här desinformationskampanjen är enligt rapporten att coronaviruset medvetet skapats av människor och att det nu används som ett vapen av väst.

Den italienska publiken har via samma resurser bombarderats med felaktig information om att myndigheterna inte kan hantera pandemin medan man i Spanien har spridit ”apokalyptiska berättelser”.
Enligt samma propagandamaskineri vill kapitalister utnyttja krisen, medan Ryssland och president Putin hanterar krisen på bästa möjliga sätt.

Fejknyheter ger fängelse

Bara för en vecka sedan slog den ryska säkerhetstjänsten FSB larm om att det förekommer desinformation om coronaviruset för att skapa panik i Ryssland. Enligt FSB kommer dock alla lögner från utlandet.

I Ryssland är det straffbart att sprida felaktig information om coronasituationen och den som sprider fejkade nyheter om coronaviruset hotas med böter eller fängelsestraff.

I Ryssland finns det nu officiellt 147 coronasmittade personer. Den låga siffran har förvånat många.

Mörkertalet är med all sannolikhet stort på grund av landets svaga resurser att testa patienter. Enligt president Putin är situationen under kontroll.

Trots den officiella retoriken har myndigheterna trappat upp sina åtgärder rejält. Landets alla gränser är stängda fram till den 1 maj, officiella tillställningar är inhiberade och skolorna har stängts.