Hoppa till huvudinnehåll

Många östnylänningar är oroliga för sina lån och besparingar: “Vi har kö och tyvärr får man vänta på svar”

Mauri Molander
Vd Mauri Molander vid Östnylands Andelsbank hoppas att vi alla tillsammans kan rädda de lokala företagarna genom att använda oss av deras tjänster nu under coronakrisen. Mauri Molander Bild: Yle/ Fredrika Sundén bankdirektörer,OP Gruppen,östnylands andelsbank

Följderna av coronaviruset märks nu också tydligt inom bankvärlden. Vid Östnylands Andelsbank kan man få vänta 2-3 veckor för att ändra sina låneamorteringar. Vi ber om ursäkt, säger vd Mauri Molander.

- Vår bank har fått hundratals samtal av människor som är oroliga för sin privata ekonomi, säger vd Mauri Molander vid Östnylands Andelsbank.

Han ber kunderna om ursäkt för att behandlingen av ärenden dröjer. Kundkontakterna är många och det tar tid att fylla i alla papper som behövs.

- Vi har inom koncernen erbjudit en möjlighet att skjuta fram låneamorteringarna med 12 månader. Många är oroliga över att bli permitterade.

"Ska jag sälja eller behålla?"

Banken har kring 40 000 privatpersoner som kunder. En del av dem har sparat länge i fonder eller aktier.

- Kunderna är oroade då börsen har kraschat. De vill veta vad som händer med deras besparingar, och om de borde sälja eller behålla sina aktier.

Molander hoppas att kunderna har tålamod. Om man tittar tillbaka 20-40 år i tiden har vi varit med om flera börskrascher.

- Den genomsnittliga inkomsten av fonder och aktier har ändå varit mellan 4-6 procent årligen.

Mauri Molander konstaterar att situationen just nu är svår för alla branscher.

Värst är det för företag som har att göra med turism-, restaurang- och hotellbranschen. Småföretagare har det kämpigt överlag.

- Regeringens linje att 70-åringar ska stanna hemma påverkar vår region, eftersom de äldre är stora konsumenter här.

Arbetslös
Det kan kännas ensamt av flera orsaker i coronatider. För många är det tungt att inte få umgås med andra som förr, men den egna ekonomin kan också vara ett stort orosmoment. Arbetslös Bild: Jyrki Lyytikkä ensam

Stora driftsstopp viktiga för lokala företag

Mauri Molander hoppas att man just nu tänker på att stödja lokala företagare då det är möjligt.

- Många av dem säljer också via nätet. All respekt till Kina och andra länder, men hoppas vi nu kan använda östnyländska produkter.

För många företagares del är de stora driftsstoppen, i Sköldvik i Borgå eller vid kärnkraftverket i Lovisa, mycket viktiga. De återkommer med några års mellanrum.

För de lokala företagarna kan ett driftsstopp betyda att vi klarar coronasituationen bättre än många andra områden i Finland― Mauri Molander, vd vid bank

Mat och inkvartering samt andra typer av tjänster behövs för hundratals extra arbetare.

För tillfället är situationen ändå ganska osäker när det gäller tillgången till utländsk arbetskraft, det här på grund av stängningen av gränser.

Och hur ska man i praktiken lösa coronarisken, med tanke på att över tusen personer behövs i arbetet?

- Ett mirakel behövs för att allting ska gå framåt som planerat. Men för de lokala företagarna kan ett driftsstopp betyda att vi klarar coronasituationen bättre än många andra områden i Finland, säger Mauri Molander.