Hoppa till huvudinnehåll

Mathjälpen i Vasa tvingas ta paus i sin matutdelning - cirka 500 personer i veckan hämtar mat

John Åsvik.
Ordförande John Åsvik på Mathjälp Vasa. John Åsvik. Bild: Yle/Anna Ruda mathjälp (familje- och socialservice),john åsvik

Ordförande John Åsvik är bedrövad över att Mathjälp Vasa tillfälligt tvingas upphöra med sin matutdelning. Varje vecka lockar utdelningen ungefär 500 personer och det går inte att ordna utdelningen så att avståndet är minst en meter mellan kunderna.

Dessutom är många av de frivilliga som deltar i matutdelningen och många av dem som besöker den över 70 år.

- Våra besökare är förstås bekymrade för att de inte får någon mat, men de förstår ju också att situationen är vad den är, säger Åsvik.

I tisdags delades mat ut för sista gången, men Åsvik försäkrar att de kommer att starta upp igen så fort de kan.

"Vi kan inte ha ordningsvakter"

Åsvik berättar att de inte kan organisera så att besökarna håller sig tillräckligt långt från varandra medan de väntar på sin tur.

- Vi kan inte ha ordningsvakter som håller koll på kön.

Styrelsen för Mathjälp Vasa har funderat på hur de ska kunna lösa situationen. Ett alternativ skulle kunna vara att packa maten färdigt i kassar, som besökarna sedan kan hämta.

- Då får man inte heller vara för många och om kassen är färdigt packad är risken att där finns något som man inte alls behöver.

Efterlyser åtgärder från statligt håll

Nu efterlyser Åsvik hjälp från staten till dem som behöver den mest.

- Skulle understöden till de mindre bemedlade tillfälligt kunna höjas med tre eller fem euro per dag. Då hade de i alla fall den summan pengar som de kunde köpa mat för. Det här tycker jag borde vara möjligt.

Hur det går för Mathjälpens besökare vet inte Åsvik. Han säger att han tror att många kommer att behöva dela sina pengar mellan mat och mediciner.

- Då blir medicinen många gånger outtagen. Det gör mig bekymrad för vad följderna kan bli.