Hoppa till huvudinnehåll

Över 70-åringar får egna skyddsinstruktioner – hälsovårdsminister Pekonen: "Vårt huvudmål är att skydda riskgrupperna"

Statsrådets dagliga presskonferens om coronaläget handlade på torsdagen om sjukdomsläget. Många vårdfrågor blev utan svar. De äldres utsatta läge och allas enskilda ansvar betonades.

Statsminister Sanna Marin (SDP), social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) informerade. Dessutom var THL:s Mika Salminen med och svarade på frågor.

359 coronasmittade har konstaterats i Finland, enligt THL. Man betonade att det inte ger en rättvisande bild eftersom det görs bara drygt 1000 test per dag.

Mörkertalet kan vara stort. Men i internationellt perspektiv är antalet smittade inte högt, enligt THL.

De äldre ska få kommunal hjälp

Kommunerna kommer att få fler direktiv om hur de ska ta hand om sina äldre. Det finns över 880 000 finländare över 70 år.

På minister Krista Kiuru lät det som om oron är störst för dem. Samtidigt antydde hon att intensivvården på sjukhusen ger bäst resultat för dem som är i arbetsför ålder.

Här kan du följa med rapporteringen från presskonferensen via vår liveblogg:

På Yle Fem sänds den dagliga studiodiskussionen klockan 14.55. Den fokuserar också på hälsoläget.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också