Hoppa till huvudinnehåll

Sommarens stora juniorturneringar lever på hoppet: "Vi vill absolut inte avboka Helsinki Cup"

En flicka sprutar vatten i ansiktet.
Matcher som vanligt, i augusti, eller inte alls? Det är frågan för Helsinki Cup. En flicka sprutar vatten i ansiktet. Bild: Jaani Lampinen / Yle HJK,fotboll,Helsingfors,Kottby,idrott

Hur ska det gå med sommarens stora höjdpunkter för fotbollsjuniorerna runtom i Finland? Svaret är att ingen vet – men förberedelserna för Helsinki Cup, Kokkola Cup och Alandia Cup fortsätter som normalt samtidigt som B-planer smids.

I juni och juli blir det inget fotbolls-EM, men nog stora fotbollsturneringar på Åland och i Helsingfors och Karleby. Det tror i varje fall arrangörerna för Helsinki Cup, Kokkola Cup och Alandia Cup.

Alandia Cup ligger i den värsta farozonen. Turneringen står på schemat den 14–18 juni.

– Utgående från den information vi har i nuläget hålls de fastslagna datumen för turneringen. Vi informerar genast i fall att det blir ändringar gällande turneringens tidpunkt eller genomförande, skriver Alandia Cup på sin webbplats.

Bara tio avbokningar

Helsinki Cup – som ska spelas den 6–11 juli – är Finlands i särklass största fotbollsevenemang. I dagsläget har 1 100 lag anmält sig till turneringen.

Turneringens vd Kirsi Kavanne berättar att bara tio lag hittills avbokat, trots den stora osäkerheten i världen.

– Det här är en ny situation för alla och vi har ingen spåkula. Vi tar en dag i sänder och gör allt för att kunna arrangera turneringen normalt. Med det sagt är barnens säkerhet väldigt viktig för oss och vi följer alla riktlinjer.

Ekenäs IF och HJK möttes i finalen i B15 i Helsinki Cup år 2014.
Klassiska Helsinki Cup har spelats sedan 1976.ordnats varje år sedan Ekenäs IF och HJK möttes i finalen i B15 i Helsinki Cup år 2014. Bild: Yle/ Patric Westerlund eif-hjk p99,Raseborg,Ekenäs

Ett större arrangörsmöte ska äga rum nästa vecka för att behandla situationen och olika alternativ. Kavanne säger att det är möjligt att flytta turneringen till augusti vid behov. Ett annat alternativ är att spela turneringen med enbart finländska lag.

– Vi vill absolut inte avboka turneringen.

Kokkola Cup förlänger anmälningstiden

För Kokkola Cup är manövreringsutrymmet mer begränsat. Om inte turneringen kan ordnas den 16–19 juli återstår inte många veckor till skolstarten.

Just nu fortsätter arrangemangen som vanligt, säger Stefan Thylin som är turneringsansvarig.

– Vi följer direktiven av Bollförbundet, det är det enda vi kan göra i det här skedet. Just nu är läget lugnt, inga lag har varit i kontakt eller avbokat sitt deltagande.

Kokkola Cup vid Sandhagen
Kokkola Cup är sommarens stora höjdpunkt för många österbottniska lag. Kokkola Cup vid Sandhagen Bild: Kokkola Cup sandhagen

Turneringen har en stark internationell prägel: I dagsläget har cirka 40 lag från Estland, Lettland, Brasilien, England och Ryssland anmält sig till Kokkola Cup.

Kokkola Cup har valt att förlänga anmälningstiden till slutet av maj. Då råder förhoppningsvis mer klarhet kring coronasituationen i Europa och världen.

– Just nu är det svårt att säga någonting eftersom ingen vet vad som händer. Vi informerar direkt då vi får nya direktiv säger Thylin.