Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö ger kålroten ett lyft - billig inhemsk rotfrukt ersätter pastan i smakrik kålrotslasagne

Ta ett beprövat koncept och tänk utanför boxen - så föds många av våra recept. I den här smakrika lasagnen använder vi kålrot med en modern touch.

Rotfrukter och lök på en skärbrada i ett kök
Rotfrukter och lök på en skärbrada i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE kålrot,matrecept,Strömsö

Fyllningen görs av tomatconcassé (en tjockare tomatsås).

Den vanliga ostsåsen ersätts med en stuvning på kål och ricottaost. När den här härligheten ännu gratineras med fetaost har vi en potentiell ny vardagsmatvinnare.

Kålrotslasagne

Kålrotslasagne i en form på ett bord
Kålrotslasagne i en form på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE kålrot,Lasagne,matrecept,Strömsö

Ingredienser:

  • 2 kålrötter
  • fetaost för gratinering

En annorlunda ostsås

Ostsås i en skål
Ostsås i en skål Bild: Carina Ahlskog/YLE Sås,matrecept,Strömsö

Ingredienser:

  • 400 g svartkål eller grönkål
  • 400 g ricotta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron, saft och zest

Gör så här:

  1. Plocka kålen från den grövre stammen och hacka löken och vitlöken.
  2. Fräs lök, vitlök och kål mjukt i lite olja. Låt svalna och blanda sedan ihop med ricottan.
  3. Krydda med citronzest och saft, salt och peppar.

Tomatconcassé

Gryta med en tjockare tomatsås i ett kök
Gryta med en tjockare tomatsås i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE Tomatsås,matrecept,Strömsö

Ingredienser:

  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit fänkål
  • 1 röd paprika
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 cm ingefära, finhackad
  • 2 burkar skållade tomater
  • 4 msk kapris
  • 1 dl kalamata oliver, urkärnade
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Hacka lök, morot, paprika och fänkål grovt och fräs mjuka i oljan.
  2. Tillsätt den finhackade vitlöken och ingefäran och låt fräsa en minut till.
  3. Tillsätt tomatburken och ½ burk vatten, kapris och oliver.
  4. Låt koka ihop några minuter till en simmig sås och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en gnutta socker.

Lägg ihop din lasagne så här:

  1. Börja med fyllningarna enligt receptet.
  2. Medan tomatconcassén kokar ihop förbereder du kålroten.
  3. Tvätta och skala kålroten. Hyvla eller skär den tunt i ca 3 mm skivor.
  4. Hyvlade kålrot på en skärbräda
    Hyvlade kålrot på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE kålrot,Strömsö,matrecept
  5. Blanchera kålroten en minut i kokande vatten och kyl sedan ner hastigt.
  6. När fyllningarna är färdiga är det bara att börja bygga ihop lasagnen. Lager på lager är det som gäller.
  7. Börja och sluta med tomatconcassén.
  8. Smula till sist fetaosten över lasagnen och baka i ugn på 150 grader i 30-45 minuter.
En form med kålrotslasagne på ett bord
En form med kålrotslasagne på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE kålrot,matrecept,Strömsö

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: