Hoppa till huvudinnehåll

Ytterligare sex fall av coronavirus inom Vasa sjukvårdsdistrikt

en infoskylt över Vasa Centralsjukhus med en kvinna i förgrunden
Ett av de konstaterade fallen har smittats av en annan person i karantän. en infoskylt över Vasa Centralsjukhus med en kvinna i förgrunden Bild: YLE / Jonas Mastosalo Vasa centralsjukhus

På mindre än ett dygn har antalet smittade av coronaviruset ökat från fem till elva inom Vasa sjukvårdsdistrikt. En har fått smittan av att vistas i samma karantän som en annan person.

- De mår alla bra, säger tf chefsöverläkare Christian Kantola på Vasa centralsjukhus.

Har ni fler provsvar på kommande i dag?

- Säkert.

Tio av de elva hittillis konstaterade fallen av coronavirus inom Vasa sjukvårdsdistrikt har smittats utomlands och konstaterats bära på viruset efter att de kommit hem.

Christian Kantola
Christian Kantola säger att man inom Vasa sjukvårdsdistrikt ännu har en chans att begränsa smittan. Christian Kantola Bild: Vaasan keskussairaalan kuvapankki överläkare,Vasa centralsjukhus,Christian Kantola

På onsdagseftermiddagen meddelade infektionsläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus att de då testat fler än 200 personer för coronaviruset. Och mer är på kommande.

- Vi testar hela tiden och vi fortsätter testa alla. Vi har så pass få fall att vi ännu har en chans att begränsa smittan, säger Kantola.

Än så länge måste alla tester som tas på Vasa centralsjukhus skickas till Tammerfors för analys. På måndag blir det ändring på det för då kommer sjukhuset troligen kunna ta i bruk sin egen analysapparatur.

Soite söker personal bland pensionerade

På Soites område har man tagit nya prov men man har inga nya bekräftade fall.

Hittills har man två bekräftade fall, bägge från förra helgen.

Egen testutrustning är på väg men det är oklart med tidtabellen.

Soite har satt ut en annons på nätet via vilken pensionerade och andra tillgängliga yrkeskunniga kan söka jobb på Soite.

Man har sett över personalen och flyttat folk dit var de behövs mest och det här jobbet fortsätter.

Det planeras också ett team som ska koncentrera sig på coronapatienter som vårdas hemma.