Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Richardsson tvingas avbryta sitt USA-läger – förhållandena ändrades dramatiskt sista dagarna: "Kunde blivit sjuk här och då är det långt hem"

Camilla Richardsson poserar.
Camilla Richardsson är nöjd med veckorna som hon hann träna i Flagstaff. Camilla Richardsson poserar. Bild: Yle/Sebastian Backman Camilla Richardsson

Camilla Richardsson åker hem från USA. Ett par timmar före avfärden hemåt beskriver hon lägret som hon genomförde ensam. "Min tränare sa att jag ska åka hem tidigare, men nu var det inte vettigt att vara här längre", säger hon till Yle Sporten.

Två månader i USA blev knappt tre veckor. På grund av osäkerheten i världen med coronaviruset väljer långdistanslöparen Camilla Richardsson att avbryta sitt träningsläger i Flagstaff.

Hon flyger hem på fredag.

– Jag borde vara tillbaka i Vasa på lördag kväll – eller söndag eller måndag. Jag får ta ett flyg i taget, säger Richardsson till Yle Sporten.

I och med att USA:s president Donald Trump har infört flygförbud från Europa till USA är flygvägen från västra USA lite snårig, men Richardsson ska flyga via London.

Öppna Instagram-inlägget

Förhållandena för att bedriva lägerverksamhet i Flagstaff har blivit dramatiskt sämre under de senaste dagarna.

– För ett par dagar sedan märkte man det knappt. Jag tänkte att det är skönare att vara här än hemma när allt är stängt i Finland. Sen stängde de gymmen här. Då de gjorde det förstod man att läget inte är så bra.

– I värsta fall skulle jag ju ha kunnat bli sjuk eller så hade de infört utegångsförbud. Då skulle det inte har varit så enkelt. Det är ganska långt hem härifrån. De finländska myndigheterna rekommenderar ju att finländarna ska komma hem – och i något skede är det bara så att idrotten inte är så viktig.

Hur tungt var det att fatta det här beslutet?

– Om jag ska vara helt ärlig så suger det ganska mycket. Å andra sidan är ett avbrutet träningsläger inte världens största problem nu. Men det är jättesynd att åka hem när jag väl har tagit mig hit.

Pratat med Keskisalo dagligen

Coronaviruset har i högsta grad påverkat Richardssons läger. Tilltänkta träningskamrater från Sverige har fallit bort på grund av det osäkra läget i världen.

– Det har kanske varit lite på gränsen att vara här helt ensam i flera veckor. I söndags hittade jag ett lokalt gäng som är snäppet bättre än jag. Vi hann träna två pass tillsammans – sen fick man inte träna i en större grupp längre.

Så du tränade ett par veckor ensam, två träningar med sällskap och sen tvingas du åka hem?

– Ja, ungefär så, säger Richardsson och skrattar.

Hur stressande har läget varit?

– Vi har inte kunnat rita upp ett långsiktigt träningsprogram. Jag och min tränare Jukka Keskisalo har pratat dagligen.

Friidrottslandslagets långdistanstränare Rami Virlander kom till Flagstaff på onsdag förra veckan. Han åkte hem en dag senare.

– Jukka sa att jag också ska åka hem. Jag bestämde mig för att stanna. Men nu var det inte vettigt längre.

Får valet att åka hem några ekonomiska konsekvenser?

– Jag har hyrt ett hus och betalat för det i två månader. Det blir dyra veckor nu, men jag ska försöka få tillbaka en del av pengarna. Jag har bara bytt flyg, så det borde kosta samma sak.

Fortsätter grundträna i Finland

Trots det abrupta slutet var lägerveckorna inte bortkastade.

– Men det är störande att åka hem nu när det har gått jättebra här. Resan hit är lång och nu har jag vant mig vid tidsskillnaden och den höga höjden.

När hon väl har landat i Vasa fortsätter grundträningen. I och med att ingen vet när tävlingssäsongen inleds finns det ingen anledning att lyfta på mängden för att toppa formen.

– För en långdistanslöpare är det ingen katastrof att träna i Finland. Det är mycket värre för sprintlöpare, hoppare och kastare.

Hon hade planerat att springa ett 10 000 meterslopp i USA i april, Helsinki City Run i maj och sedan springa 3000 meter hinder i slutet av maj.

De tävlingarna blir inte av och nu lever friiidrottarna i stor osäkerhet.

– Vi idrottare kan inte kontrollera tävlingarna. Vi kan bara träna och utgå från att det blir någon form av säsong.

OS i Tokyo är ett av få mästerskap som inte har rörts ännu. Många är kritiska – och Richardsson tror att OS skjuts fram med ett eller två år.

– Ett framskjutet OS är inte världens största problem just nu. Det skulle vara katastrofalt med exempelvis ett coronautbrott i OS-byn. Det är inte värt det.