Hoppa till huvudinnehåll

Den milda vintern ställer till det för skogsindustrin: “Vi gör allt för att toalettpapper ska fortsätta finnas på hyllorna”

En man står i en skog.
Björn Arnold-Larsen gläds inte över det milda vintervädret. En man står i en skog. Bild: Yle / Rebecka Svedberg avverkning,skogar,Emsalö,Borgå,skogsindustri,björn arnold-larsen

Långa perioder av plusgrader och mängder med regn har förhindrat skogsarbetet ute i de östnyländska skogarna.

Solen skiner och en doft av nyhuggen skog ligger i luften. Skogsarbetarna har nyss åkt hem för dagen och kvar står Björn “Nalle” Arnold-Larsen och granskar dagens arbete.

Arnold-Larsen jobbar som drivningsförman vid Södra skogsreviret i Borgå. Han berättar att den milda vintern har utmanat skogsarbetet ordentligt.

- Vintern har varit som en lång uppförsbacke i motvind. Vi har gjort så gott vi kan men det har inte gått att ta sig till alla områden som det var planerat. Då har vi fått hitta på en plan B och göra något som vi inte hade räknat med.

I normala fall görs arbeten på vintern på områden dit man endast kan ta sig då marken är frusen.

I år har den ständigt våta marken gjort det svårt att ta sig till sådana områden, som exempelvis skogar omringade av åkrar.

- För virkesbilar och virkesuppläggen har vintern varit rena mardrömmen. Vägarna vill inte hålla och virkesbilarna får försöka använda de få nattimmar som finns för att förflytta virket från skogen till fabriken.

Hoppas på en tidig och torr sommar

Björn Arnold-Larsen har arbetat inom skogsbruket sedan början av 80-talet och den gångna vintern är något han aldrig förr upplevt.

- Det har alltid funnits någon period som har varit kall men i år har det varit november hela vinterhalvåret så det är helt nytt för mig.

Vi befinner oss i en skogssluttning ute på Emsalö. Arnold-Larsen berättar att vi står i en ung tallskog där gallringsarbete har kommit i gång i dag (läs: torsdag).

Normalt görs liknande jobb under april och maj månad men den blöta vintern har lett till en rad förändringar i brist på arbete.

- Vi har tidigarelagt sådana här huggningar. Hemskt stora arealer av sådana här områden finns det inte på Södra skogsrevirets område. Det här är en av de få områden som vi har gjort planenligt.

En man står på en skogsstig i en skog.
Arnold-Larsen hoppas på en tidig och torr sommar och en bättre vinter nästa år. En man står på en skogsstig i en skog. Bild: Yle / Rebecka Svedberg avverkning,skogar,Emsalö,Borgå,skogsindustri,björn arnold-larsen

Björn Arnold-Larsen rycker på axlarna när han får frågan vad de ska arbeta med under de kommande månaderna.

- Vi tror och hoppas att sommaren kommer tidigare i år så att marken hinner torka så att vi kan fortsätta avverka.

Trots den dåliga vintern och alla dess utmaningar hittar han ändå några positiva saker att nämna.

- Det positiva är att ingen har behövt använda snöskor. Därtill har det gått att plantskogsröja hela vintern så många ungskogar har blivit i bättre skick den här vintern.

Räcker virket till?

Faktum är ändå att utmaningarna med drivningen, att få ut virke och att sköta skogarna, har ställt till det för skogsindustrin i landet.

- Finland lever till stor del på intäkter från skogarna så den här vintern inverkar garanterat på hela samhällets ekonomi. Man tror att åtminstone en tredjedel av virkesmängden kommer att falla bort i år.

En man står i en skog framför en skogsmaskin.
Den milda vintern inverkar på hela samhällets ekonomi. En man står i en skog framför en skogsmaskin. Bild: Yle / Rebecka Svedberg avverkning,skogar,Emsalö,Borgå,skogsindustri,björn arnold-larsen

Det här kan leda till att det inte finns tillgängligt tillräckligt med virke för allting. Arnold-Larsen nämner toalettpappret som ett exempel.

- Just nu tycks det vara stor efterfrågan på toalettpapper.

Risk för att toalettpappret ska ta slut tror han ändå inte att den milda vintern kommer att leda till.

- Som man ser här var vi har avverka så försöker vi göra allt för att toalettpappret ska fortsätta finns på hyllan.