Hoppa till huvudinnehåll

Fast skolan är stängd är skogen öppen - gå ut på rast med Nora Gullmets

Samla 10 olika föremål eller sök vårtecken. Läraren Nora Gullmets ger på distans uppgifter som lockar alla till att gå ut i skogen.

Om du eller ditt barn behöver inspiration till att gå ut en sväng ska du se hit.

Uppgift 2: Hittar du 10 olika föremål?

Sök fram tio olika föremål utomhus - men i olika mängder. Du kan också ta med dig några hemifrån.

Käppar, stenar, kottar eller löv är en bra början. Riv inte loss mossa eller andra levande växter.

Samla föremålen så att du har 10 stycken av en sort. 9 stycken av en annan sort, 8 av en och så vidare tills du har 10 olika rader.

När du är klar kan du ta en bild och visa till en vuxen. Om du vill skicka in bilden till oss som gör de här videorna med Nora på Svenska Yle kan du skicka till @johangullmets på instagram.

Nora Gullmets är lärare och har nyligen flyttat till Ekenäs med sin familj.

Eftersom hon själv är småbarnsförälder vet hon hur utmanande det kan vara att sysselsätta barnen hemma, speciellt om man själv borde jobba samtidigt.

Hon gör nu flera videor till Yle Arenan under en egen serie som heter Ut på rast med Nora Gullmets. Tanken är att uppmuntra både stora och små till att gå ut och röra på sig just nu.

Mer från programmet

Vetamix

 • I myrstacken har alla en uppgift

  Myran gillar honungsdagg som faktiskt är bladlusbajs.

  Myran är en insekt som har sex ben och är ungefär 1 cm lång. De vuxna myrornas favoritföda är den söta avföringen från bladlöss som kallas honungsdagg.

 • Tussilago, hästhov eller hosthäva

  Förr användes tussilago som hostmedicin.

  Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

 • Blåsippan är inte alltid blå

  Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

  Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

Nyligen publicerat - Vetamix