Hoppa till huvudinnehåll

Föli vill stoppa användningen av kontanter på bussarna för att minska på smittorisken

Bussar och människor i Åbo centrum.
Arkivbild. Bussar och människor i Åbo centrum. Bild: Paula Collin / Yle Åbo,kollektivtrafik,bussar

Kollektivtrafiken i Åbotrakten, Föli, vill tillfälligt avsluta användningen av kontanter på regionens bussar.

Målet är att skydda chaufförer och resenärer från att smittas av coronaviruset genom att minska på närkontakten så länge undantagstillstånd råder i landet.

I praktiken skulle det här betyda att man inte längre kan köpa en engångsbiljett på bussen eller ladda sitt busskort. En resa betalas istället med en digital biljett i Fölis mobilapplikation, busskort eller en förköpt engångsbiljett.

En lyssnare som kontaktat Yle Åboland förundrar sig över hur det här ska fungera på linje 801 som går mellan Åbo och Pargas. Hen har nämligen hört sig för med Föli, som uppgav att man inte kan köpa biljetter för den linjen i Fölis mobilapp.

Lyssnaren fick sedan beskedet att Föli kontaktat bussbolaget TLO om ärendet. TLO meddelade att man på den rutten enbart kan resa med ett resekort.

Mängden resenärer har minskat

Antalet resenärer som reser med Föli har minskat drastiskt som en följd av coronaepidemin. Under måndagen 9 mars såldes det engångsbiljetter för 12 600 euro i Fölis bussar. På måndagen en vecka senare var summan 7 400 euro och på tisdagen 4 900 euro.

Resenärer kommer även i fortsättningen att stiga på bussen genom framdörren, eftersom det vid det här tillfället inte är möjligt att flytta apparaterna som läser av biljetter till mittendörren.

Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion ska ta beslut om användningen av kontanter under sitt möte nästa onsdag. Användningen av kontanter upphör nästa fredag, ifall förslaget godkänns.

Artikeln baserar sig delvis på Föli haluaa eroon käteisestä Turun seudun busseissa skriven av Hannu Vähämäki.