Hoppa till huvudinnehåll

Fortsätter Krista Pärmäkoski satsningen utanför landslaget? Flera frågetecken för stjärnan inför träningen mot VM-vintern

Krista Pärmäkoski i intervju.
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski i intervju. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Krista Pärmäkoski

Säsongen var ett test för Krista Pärmäkoski. Nu har hon fått en bild av hur det fungerade att träna utanför landslaget. Fortsätter satsningen mot VM-vintern i egen regi?

Längdåkarnas vinter fick ett abrupt slut på grund av coronaviruset. Den mästerskapsfria säsongen avrundades inte med världscupen i Nordamerika.

I stället har finländska åkare isolerat sig för att inte bli smittade av coronaviruset. Krista Pärmäkoski åkte till Vuokatti – och där kan hon utvärdera en lite annorlunda vinter.

Hon tillhörde inte landslaget under försäsongen och valde att träna på egen hand tillsammans med sin tränare – och landslagets förbundskapten – Matti Haavisto.

– Det gjorde gott, men det var också kul att återvända till landslaget, säger Pärmäkoski till STT.

Landslagets lägerverksamhet och tränarläge avgör om Pärmäkoski fortsätter att satsa i egen regi eller inte.

– Det finns många frågetecken. Mattis kontrakt går också ut.

Tog några pallplaceringar

Enligt STT ska förbundet försöka lösa alla kontraktsfrågor i april. Först behövs de ekonomiska ramarna, sen kan förbundet svara på läger- och tränarfrågor.

Lägerverksamheten hänger dessutom ihop med hur coronavirusets läge utvecklas.

I vinterns världscup tog Pärmäkoski ett par pallplaceringar – båda på den klassiska milen i tävlingarna på finsk mark. Hon slutade nia i den totala världscupen.

– I de tävlingar där kroppen och materialet fungerade åkte jag väldigt fort. Jag måste analysera varje insats med Matti ännu.