Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors erbjuder alla över 70-åriga hjälp med butik- och apoteksärenden

Kuvassa vanhus kävelee Helsingin keskustassa.
De äldre invånarna ska få hjälp av staden för att uträtta butiks- och apoteksärenden. Kuvassa vanhus kävelee Helsingin keskustassa. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors,Helsingfors centrum,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,beredskapslag,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,smittsamma sjukdomar,pensionärer,åldringar

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml.) berättade under fredagseftermiddagen om Helsingfors stads nyaste åtgärder och beslut kring coronaviruset. Staden inrättar två nya telefontjänster för att nå ut till de äldre invånarna och för att se till att ingen blir ensam.

Från och med måndag kommer cirka 300 anställda på Helsingfors stad att byta arbetsuppgifter. De handlar om arbetstagare vars jobb har påverkats av coronaviruset. Nu omresurseras de till att hjälpa äldre.

Staden kommer att ringa till alla över 80-åriga Helsingforsbor. Syftet är att kartlägga vilken typ av hjälp de behöver och ge dem råd om var de kan söka hjälp.

Samtidigt öppnar staden en ny telefontjänst för över 70-åringar.

Telefontjänsten Helsingforshjälpen öppnar nästa veckas onsdag den 25 mars.

- Vi fokuserar på dem som inte har släktingar eller andra närstående de kan be hjälp av, säger Juha Rintamäki, direktör för Helsingfors kyrkliga samfällighet.