Hoppa till huvudinnehåll

Inga medaljer delas ut i basketserierna – Salon Vilpas etta bland herrarna, Kouvottaret etta bland damerna

Koripalloilija Teemu Rannikko, Salon Vilpas, Töölön kisahalli, Helsinki, 17.12.2019.
Salon Vilpas med Teemu Rannikko i spetsen. Koripalloilija Teemu Rannikko, Salon Vilpas, Töölön kisahalli, Helsinki, 17.12.2019. Bild: Jari Kovalainen / Yle Teemu Rannikko,Salon Vilpas,basketboll,basketspelare,Korisliiga,Point guard

Basketförbundet beslöt i torsdags att slutplaceringarna fastställs enligt klubbarnas vinstprocent. Efter att ha dividerat segrar med antal matcher slutar Vilpas etta bland herrarna medan Kouvottaret är etta bland damerna.

Inga finska mästerskap eller övriga medaljer delas ut i och med att slutspelet inte blev av (på grund av coronaviruset).

Salon Vilpas och Helsingforslaget Seagulls fick en lika bra vinstprocent, 83,3, efter att bägge lagen vunnit 30 av sina 36 matcher.

Vilpas drog ändå det längre strået tack vare ett bättre förhållande mellan gjorda och släppta poäng.

I damernas liga hade Kouvolaklubben Kouvottaret segerprocenten 84 medan tvåan Peli-Karhut kom upp till 80 %.

Undantagsarrangemang

Senast inga finska mästare korades var under krigsåret 1943.

För de klubbar som kämpar mot nedflyttning och för uppflyttning ger förbundet en chans att ansöka om en plats på den högre serienivån. I herrligan innebär det att Korihait som låg illa till med tanke på att hållas i ligan, får ansöka om en ligaplats.

I första division hade såväl herrlaget HBA-Märsky som damlaget Tampereen Pyrintö möjlighet att stiga till respektive ligor och därför får bägge klubbarna ansöka om en plats på den högsta nivån.

Källor: Basketförbundet och STT.