Hoppa till huvudinnehåll

Inget arbetspendlande mellan Estland och Finland från och med söndag – gränsen stängs för många byggnadsarbetare

En byggarbetare på ett tak som håller på att byggas.
Från och med söndag kan det bli svårare att få arbetskraft till Finland. En byggarbetare på ett tak som håller på att byggas. Bild: Matti Myller / Yle byggplatser,Takterass,byggnadsarbetare

Från och med söndag får man inte längre pendla mellan Estland och Finland i arbetssyfte, meddelar Gränsbevakningen. Det kommer ännu att vara tillåtet att gå över gränsen på pendlingsområdet vid Sveriges och Norges gräns.

I praktiken betyder förändringen att man inte längre får pendla mellan Finland och Estland på grund av arbete från och med söndag.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) har gett noggrannare instruktioner gällande gränsöverskridningen för att säkra den interna säkerheten under coronaepidemin. Regeringen beslutade om förändringar som gäller gränsöverskridningen sent i går kväll.

I praktiken betyder förändringen att man inte längre får pendla mellan Finland och Estland på grund av arbete från och med söndag.

På grund av förändringarna kan det bli svårt att få tillräckligt med arbetskraft.

–  Det här kommer att ha en stor inverkan, säger vd för Byggnadsindustrin RT Aleksi Randell till STT.

Enligt Randell formar huvudstadsregionen, Tallinn och Estland en sammanhängande arbetsområde för byggbranschen, vars arbetskraftstrafik har varit daglig eller åtminstone veckolig.

–  Om arbetskraften försvinner från byggarbetsplatsen i stora mängder, är det den den första hotbilden för verksamhetens kontinuitet.

"Nu är inte tiden att lämna Finland"

På byggarbetsplatserna i huvudstadsregionen och södra Finland är andelen utländska arbetskraften ungefär en tredjedel.

–  Den är väldigt svår att fullständigt ersätta med någon annan arbetskraft, säger Randell.

Byggnadsindustrin har strävat efter att EU-medborgare och de som har uppehållstillstånd i Finland, skulle kunna fortsätta arbeta i Finland.

–  Nu är inte tiden att lämna Finland, eftersom byggarbetet kommer att fortsätta så normalt som möjligt.

Randell påpekar ändå att företag i byggnadsbranschen följer myndigheternas direktiv gällande coronaviruset.

Ordförande för Byggnadsförbundet, Matti Harjuniemi, sade i går till nyhetsbyrån STT att det i Finland finns i medeltal 20 000–25 000 utländska byggnadsarbetare, huvudsakligen från Estland, Polen och Ryssland.

– Då gränserna stängs fortsätter de som är i Finland att jobba, om arbetet på byggplatsen fortsätter, säger Harjuniemi.

Kritiskt att säkra finansieringen

Också finansieringen för företagen i byggnadsbranschen är enligt Randell i en mycket central ställning i den nuvarande svåra situationen. Byggnadsindustrin väntar nu på regeringens beslut om hur företag ska tryggas under coronakrisen.

–  Om penningtrafiken för någon orsak stannar upp mellan kunderna, leverantörerna och underleverantörerna, hotar likviditetskrisen väldigt fort de här företagen.

Enligt Randell förs de pågående byggprojekten framåt så normalt som möjligt trots coronaviruset.

–  Kunderna och byggmästaren uppskattar säkert för de nya projekten som inte startat ännu om det finns skäl att börja arbetet.

Källa: STT