Hoppa till huvudinnehåll

Initiativet att applådera för vårdpersonalen tar fart också i Finland: "Jag ville sprida gemenskap och värme"

Folk sjunger och dansar tillsammans i Madrid 17.3.2020
Spanjorer sjunger och dansar tillsammans i Madrid 17.3.2020. Folk sjunger och dansar tillsammans i Madrid 17.3.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,balkonger,coronavirus,Madrid,sång,hälsa,fönster,dans

Allt fler ansluter sig till ett upprop som sprider sig via Facebook. På lördag kväll klockan 20 kommer många finländare att öppna fönster eller kliva ut på balkongen för att hylla vårdpersonalen i landet.

Initiativtagare Milja Mäkelä hämtade med sig idén från Spanien. Hon återvände till Finland från Málaga på torsdagen.

- Även om undantagsförhållandena i Finland är mera angenäma, saknade jag gemenskapen och värmen som bar också under strängt utegångsförbud i Spanien.

- Eftersom sättet inte ännu nått Finland ville jag introducera det också här, säger Mäkelä till Yle.

Spanjorerna öppnar sina fönster klockan 20 varje kväll för att ge rungande applåder åt vårdpersonalen som kämpar mot coronaepidemin. Mäkelä skapade ett Facebook-evenemang för att sprida seden också i Finland. På fredag eftermiddag hade över tvåtusen personer på olika håll i landet engagerat sig.

Händer applåderar framför sjukhusbyggnad.
På lördagen visar en del finländare sin uppskattning med applåder. Händer applåderar framför sjukhusbyggnad. Bild: Mattias Simonsen / Yle Applåd,klappa händer

Då Mäkelä var i Málaga lade hon ut en video på Facebook som hon filmat då folket applåderade.

- Närstående som jobbar inom vården berättade att de blev rörda av videon, och ville dela den med sina kolleger. Jag ville sprida den känslan och gemenskapen också här i Finland, säger Mäkelä.

Mäkelä uppmuntrar finländarna att lördagen den 21 mars kl. 20 stiga ut på balkongen eller öppna fönstret för att klappa, hurra och heja på alla vardagshjältar. Stilen är fri, och evenemanget upprepas varje dag samma tid.