Hoppa till huvudinnehåll

Läkemedelsfabriken i Hangö går på högvarv - avgörande att mediciner tillverkas i krissituation

Detalj av maskin inne på Fermions fabrik från 2017 på Fermions fabriksområde i Hangö.
På Fermion i Hangö tillverkas aktiva substanser som används bland annat i moderbolaget Orions läkemedel. Detalj av maskin inne på Fermions fabrik från 2017 på Fermions fabriksområde i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Fermion Oy,Orion Oyj,läkemedelsindustri,fabriker,Hangö,rör

Läkemedelsfabriken Fermion i Hangö har bråda tider. Där tillverkas läkemedelssubstanser för mediciner som säljs både av moderbolaget Orion och också andra läkemedelstillverkare.

- Vi kör för full kapacitet och har vidtagit åtgärder för att skydda personalen, säger Fermions vd Arto Toivonen.

Blandare vid Fermions fabrik i Hangö.
Produktionen på Fermion i Hangö går på högvarv. Blandare vid Fermions fabrik i Hangö. Bild: Yle/Minna Almark Hangö,Västnyland,Fermion Oy,läkemedelsindustri,industri

I en sådan här kris som coronaviruset har orsakat är det helt avgörande för samhället att läkemedelsindustrin fungerar.

Därför har man också på Fermion i Hangö redan för en tid sedan gått in för åtgärder som ska säkerställa att verksamheten kan fortsätta.

Det handlar om att undvika möten och minimera kontakten med andra personer.

Ingen värkmedicin

Fermion tillverkar aktiva substanser, det vill säga de verksamma ämnen som används i läkemedel – och som ger dem en medicinsk effekt.

Coronakrisen har gjort att efterfrågan på speciellt värkmedicin och febernedsättande mediciner har ökat kraftigt.

De aktiva substanserna för dessa läkemedel tillverkas inte på Fermion i Hangö, utan där tillverkas aktiva substanser för till exempel astma- och hjärt- och kärlsjukdomsmediciner och mediciner för att behandla Parkinsons sjukdom.

Bild av den äldsta fabriksbyggnaden på Fermions fabriksområde i Hangö. Rök kommer ur skorstenarna på taket och det är en varm decemberdag med moln på himlen.
Läkemedelsfabriken i Hangö exporterar en stor dela av sin produktion. Bild av den äldsta fabriksbyggnaden på Fermions fabriksområde i Hangö. Rök kommer ur skorstenarna på taket och det är en varm decemberdag med moln på himlen. Bild: Nicole Hjelt / Yle Orion Oyj,Fermion Oy,läkemedelsindustri,Hangö,Ettans fabrik

Trots detta syns alltså den ökade efterfrågan också på fabriken i Hangö. Beställningarna duggar tätt - inte bara från moderbolaget Orion utan också utomlands ifrån. En stor del av produktionen går på export.

I tisdags genomförde statsrådet en förordning som gör det möjligt att begränsa försäljning av vissa mediciner.

Brist på råvaror kan ställa till problem

Råvarorna som används för produktionen i Hangö kommer från olika länder både i Asien och Europa.

I en situation då världen nästan står stilla är det inte helt lätt att på tag på råvaror. Men Arto Toivonen berättar att man inom koncernen har förberett sig allt sedan de första fallen av covid-19 upptäcktes i Kina.

- Vi lever inte från hand till mun i frågan om råvaror, så någon omedelbar brist är det inte frågan om, säger Toivonen men antyder att det redan nu har krävts mer jobb än tidigare att lyckas få råvaruleveranserna att fungera.

Toivonen tillägger att situationen lyckligtvis ser ut att vara på bättringsvägen i Kina, vilket kan trygga fortsatta leveranser åtminstone därifrån.

- En väldigt liten del av råvarorna är sådana som är svåra att få tag på och någon omedelbar risk utgör de inte, säger Arto Toivonen.