Hoppa till huvudinnehåll

Många kommunanställda är oroliga för sin ekonomi och för permitteringar - fackförbundet JHL får nu många bekymrade samtal

En barnträdgårdslärare pekar med sin fot på siffror på golvet i en förskola.
Arkivbild. En del personal på daghemmen är utan arbetsuppgifter då många sköter sina barn hemma under coronakrisen. En barnträdgårdslärare pekar med sin fot på siffror på golvet i en förskola. Bild: Yle/Linus Hoffman daghem,förskolan,barnträdgårdslärare,matematik (läroämnen),siffror,tofflor,inneskor

För tillfället är många kommunanställda utan arbetsuppgifter på grund av undantagstillståndet. Många kommunanställda är nu oroade för sin ekonomi och för permitteringar.

Det här märks också vid fackförbundet JHL, som har fått ta emot många oroliga samtal under de senaste dagarna. Det säger Maaret Laakso, regionchef för JHL Egentliga Finland.

- Vi är mycket oroliga. Men det är svårt att ge svar då situationen är ny och kom så plötsligt.

Enligt Laakso är många oroliga för sina inkomster, då de är tvungna att stanna hemma med sina barn. Permitteringar kan också bli aktuella, då många inte kan utföra sina vanliga arbetsuppgifter, även om många kommuner jobbar för att hitta ersättande arbetsuppgifter.

Exempelvis meddelade Åbos stadsdirektör Minna Arve i torsdags att inga löneutbetalningar läggs på is innan undantagstillståndet tar slut den 13 april.

Många anställda kommer ändå att få nya arbetsuppgifter. Det här gäller exempelvis anställda på skolor och daghem.

"Gradvisa permitteringar är ett bättre alternativ"

Om permitteringar blir aktuella, så hoppas Maaret Laakso vid JHL att de genomförs gradvis, så att köerna till arbetslöshetskassorna inte blir väldigt långa. Då kan också utbetalningen dröja.

Situationen har uppstått snabbt och det innebär att många finländare nu kan råka i stora ekonomiska problem.

- Vår arbetslöshetskassa hamnar i trångmål om vi kontaktas av tusentals eller tiotusentals samtidigt. Därför skulle det vara fint om kommunerna kunde hitta ersättande uppgifter åt sina anställda åtminstone för en tid framöver, säger Laakso.

Enligt Laakso finns det ett förslag på att ge tilläggsresurser för arbetslöshetskassorna, så att de ska klara av den ökande mängden ansökningar.

- Alla arbetslöshetskassor söker nu efter lösningar för att hitta tillräckligt med personal för det här.

Tilläggskostnaderna för kommunerna blir enorma

Om läget är svårt för en del kommunanställda, så är läget minst lika besvärlig för kommunerna, som har kämpat med ekonomin i flera år. Enligt prognoserna skulle det här året ha sett lite ljusare ut, men under de senaste veckorna har det blivit klart att läget blir det motsatta.

Kommunerna står nu inför mycket tuffa ekonomiska tider, säger Minna Punakallio, chefekonom vid Kommunförbundet.

Läget är väldigt svårt för kommunerna, då man i nuläget inte vet exempelvis hur mycket kostnader specialsjukvården orsakar, då en del av oss behöver sjukhusvård under coronaepidemin.

Några exakta kalkyler finns ännu inte, men redan nu räknar man att de totala tilläggskostnaderna för kommunerna kommer att ligga på en summa om två till tre miljarder euro, säger Punakallio. Troligen är summan mycket högre. 

- Det här blir en stor smäll för kommunerna. Det är frågan om mycket höga siffror, säger Punakallio.

Enligt Punakallio jobbar kommunerna nu för att hitta ersättande arbetsuppgifter åt de anställda, som inte kan utföra sitt jobb. Det här är tidvis lättare i större kommuner än mindre.

Det finns också en risk för att de företag, som kommunerna köper tjänster av går i konkurs om situationen fortsätter under en längre tid.

- Sedan då läget normaliseras kan kommunerna ha stora svårigheter med att hitta serviceproducenter, konstaterar Punakallio. 

Läs också