Hoppa till huvudinnehåll

Olympiska kommittén vädjar till regeringen: ”Vi kan inte låta det här förstöra förutsättningarna för finländsk idrott”

Olympiska ringarna, Rio 2016.
Arkivbild. Olympiska ringarna, Rio 2016. Bild: All Over Press olympiska spelen,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,Olympiska ringarna

Statsunderstöd är ett måste för att den finländska idrotten ska överleva coronavirusets följder, konstaterar Finlands olympiska kommitté i ett ställningstagande. Enligt kommitténs uppskattningar ska finländsk idrott förlora 80 miljoner euro på grund av åtgärderna.

Den svenska regeringen meddelade på fredagen att man stöder all idrott i landet med ungefär 45 miljoner euro. Nu efterlyser Finlands olympiska kommitté liknande åtgärder.

I ett ställningstagande skriver kommittén att man utrett läget bland föreningarna. Utsikterna är dystra.

– För all motionsverksamhet och idrott är förlusten minst 81 miljoner euro. Undantagstillståndet hotar framför allt föreningsverksamheten, som går mot förluster på över 40 miljoner euro, skriver kommittén.

Mardrömsscenariot för föreningar är i nuläget att helt och hållet tvingas lägga ner verksamheten.

Efterlyser också stöd av kommunerna

Kommittén har på fredagen fört fram farhågorna till forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen. På önskelistan finns bland annat nära samarbete – och konkreta stödpaket.

– Vi kan inte låta det här förstöra förutsättningarna för finländsk idrott. Vi kommer att behöva rörelse, samhörighet, upplevelser, hälsa och välfärd både nu och efter epidemin. Föreningsverksamheten bjuder på allt det här, säger vd Mikko Salonen.

Kommittén, eller ”idrottssamfundet”, vädjar också till alla kommuner om att dra sitt strå till stacken.

– Det kan till exempel handla om att inte kräva hyresavgifter av föreningar som drabbats, skriver kommittén som avslutar med att konstatera att också den norska regeringen lovat ett stöd på 50 miljoner euro för idrottsverksamheten i landet.

Läs också