Hoppa till huvudinnehåll

Oro för tuffare tider i familjer som redan har det kämpigt - en del sociala tjänster sköts nu på distans

En anonym person ser på sin telefon.
En del socialärenden sköts nu per telefon. En anonym person ser på sin telefon. Bild: Antti Kolppo / Yle kristelefoner,psykisk kris,mental hälsa,ensamhet,depression

Både Kimitoöns kommun och Pargas stad meddelar man att man är tvungen att prioritera och skära ner på icke brådskande ärenden inom socialtjänsten. Samtidigt kommer man att ta itu med akuta fall inom barnskyddet som förut.

En viktig del av socialarbetet med familjerna går ut på att hjälpa familjerna i ett tidigt skede i form av öppenvård. Men nu måste kommunerna delvis tänka om, då kontakter mellan människor måste begränsas.

- Det här betyder att vi prioriterar och ser till att vi säkert sköter alla akuta fall. De mindre akuta fallen skjuts lite framåt, eller sköts på distans. Det säger Harald Holmström, tf. omsorgschef i Kimitoöns kommun.

Harald Holmström.
Arkivbild. Harald Holmström uppmuntrar familjerna att ta kontakt med socialenheten vid behov. Harald Holmström. Bild: Amanda Vikman/Yle person,harald holmström

"Familjerna ska fortsättningsvis kontakta oss vid behov"

Enligt Holmström betyder det här inte att den här typen av tjänster faller bort. Men måste man tänka om och fundera vilka funktioner som är nödvändiga och vad som kan skötas på distans.

Om ärendet inte är akut och den som kontaktar oss är sjuk, sköts ärendet på distans. Men om läget är akut så gör socialen ett besök oberoende och följer de föreskrifter som finns gällande hygien.

Tröskeln att ta kontakt med socialenheten ska vara låg.

- Vi uppmanar familjerna att ringa oss om det är något, uppmuntrar Holmström.

Oro för barn och unga som är mindre bemedlade

Även exempelvis organisationen Rädda Barnen har uttryckt sin oro för de barn vars föräldrar är mindre bemedlade.

Coronaepidemin och de ekonomiska sviterna som den leder till kan ha en stor negativ inverkan för de familjer, som redan lever med små ekonomiska marginaler.

Åsa Gustafsson (SFP) är förtroendevald i S:t Karins och har tidigare jobbat med barnskyddsfrågor. Hon är oroad för de familjer, som nu blir utan det sociala stödet då man inte får träffas.

- Barnskyddet i staden gör sitt bästa för att hålla kontakt med familjerna. Det finns en risk att en del familjer nu hamnar i en svårare situation, säger Gustafsson.

Hon är också orolig för de ungdomar, som är under 29 år och som inte har en studieplats eller ett jobb, och som får stöd och hjälp via ungdomsverkstäder.

Kvinna står framför stora glasfönster.
Åsa Gustafsson är oroad över hur de ungdomar som faller mellan stolarna nu ska klara sig. Kvinna står framför stora glasfönster. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Svenska folkpartiet i Finland,Åsa Gustafsson,åsa gustafsson

- Det kan vara frågan om mycket marginaliserade ungdomar. Men trots att de inte fysiskt kan vara på plats, betyder det inte att våra handledare inte skulle vara i kontakt med dem.

Exempelvis de ungdomar som besöker ungdomsverkstaden Kaarinan Pajamestarit, kommer att kontaktas. De unga erbjuds vanligtvis varm mat på ungdomsverkstaden och nu ska handledarna hålla kontakt med dem och kolla att de får mat också under de här tiderna.

- Jag ser ett stort orosmoment här. Vi måste nå dem även om vi inte kan träffa dem fysiskt, säger Gustafsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland