Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö: Var och en bär ett ansvar för att stoppa coronaviruset

Man i mörk kostym och med gråaktigt hår. President Niinistö i Presidentens slott den 20 mars 2020.
President Sauli Niinistö i Presidentens slott den 20 mars 2020. Man i mörk kostym och med gråaktigt hår. President Niinistö i Presidentens slott den 20 mars 2020. Bild: Juha Kivioja / Yle Sauli Niinistö,Finlands president

President Sauli Niinistö ställer sig bakom de åtgärder som nu fattas för att stoppa spridningen av coronaviruset. Niinistö förutsätter att var en och tar ansvar i den här frågan.

I en intervju på Yle Radio 1 och Radio Suomi konstaterade presidenten att regeringen bett finländarna att minimera sina sociala kontakter. Niinistö sade att finländarna nu har en betydande verkställande makt, skriver presidentens kansli.

- Vanligtvis när vi fattar officiella beslut är det regeringen och myndigheterna som verkställer dem. Nu är det allas uppgift att verkställa besluten – för vår egen del och i förhållande till andra människor. De här besluten har ingen effekt i sig, bara om de efterlevs, sade presidenten.

All risktagning vad gäller coronaviruset bör upphöra senast nu, anser presidenten.

Världens lyckligaste land än en gång

Samma dag som presidenten intervjuas kommer nyheten att Finland än en gång valts till världens lyckligaste land. President Niinistö tror på finländarnas resiliens och uthållighet.

Niinistö beklagar att det kan kännas tungt att inte kunna träffa människor på samma sätt som under normala förhållanden. Han hoppas att det blir en ändring på det här under de kommande månaderna.

På tal om den mentala eller andliga närhet som han efterlyst, sade Niinistö att har sett exempel på närhet och sammanhållning.

- Jag tycker redan att jag sett fina exempel på att hjälpen fungerar. Det kan kallas kärlek till sina medmänniskor. Om jag ser att någon lider så hjälper jag så gott jag kan. Om vi kan uppbåda mer av denna anda, vilket det ser ut som att vi kan, så är vi på rätt väg.

Läs också