Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen ändrade sig: Skolelever i årskurs 1–3 får gå till skolan

Skolavslutning
Grundskolans yngsta elever får vid behov återvända till sina pulpeter. Skolavslutning Bild: Yle/Sarah Karjalainen grundskolan,smedsby

Regeringen har ändrat sin riktlinje så att alla grundskoleelever i årskurs 1–3 vid behov ska få närundervisning. De som har möjlighet rekommenderas ändå stanna hemma.

I måndags meddelade regeringen att närundervisning endast ska ges till de 1–3-klassare vars vårdnadshavare arbetar inom branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion.

Nu uppger Undervisnings- och kulturministeriet att definitionen av vilka branscher som är kritiska har orsakat förvirring och varierande tolkningar bland dem som ordnar undervisningen.

På fredagen beslöt därför regeringen att precisera sin riktlinje. Framöver kan alla grundskoleelever i årskurs 1–3 vid behov få undervisning även som närundervisning.

Enligt Undervisningsministeriet ökar ändringen elevernas lika rätt att vid behov få närundervisning i enlighet med lagen om grundläggande utbildning.

Ändringen innebär ändå inte att man måste gå till skolan, tvärtom rekommenderas eleverna fortfarande att delta i undervisningen på distans i mån av möjlighet.

Ändringen träder i kraft måndagen den 23 mars.