Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges regering ger ett krisstöd på 45 miljoner euro till idrotten

roller derby
Idrotten får statsstöd i Sverige. roller derby Bild: Valeria Borovskaya/Yle Kuuro,teckenspråk,roller derby,idrott

Sveriges kultur- och idrottsminister Amanda Lind (Miljöpartiet de gröna) och kulturutskottets ordförande Christer Nylander (Liberalerna) presenterade på fredagen ett nytt krisstöd till idrotten på 500 miljoner kronor – alltså 45 miljoner euro. Kulturen får ett lika stort bidrag.

Den pågående coronakrisen orsakar enorma ekonomiska smällar för så gott som alla delar av samhället, inte minst inom idrotts- och kulturvärlden.

Nu kan sport- och kulturorganisationer i Sverige dra åtminstone en liten, liten lättnadens suck. Sveriges regering meddelade nämligen på fredagen att man öppnar plånboken, idrotten och kulturen till fromma.

Både till stora och små

Totalt var det fråga om en miljard kronor, det vill säga ungefär 90 miljoner euro, som presenterades som ett nytt krispaket för kultur- och idrottslivet under pressträffen i regeringshuset i Stockholm på fredagen.

Summan ska fördelas jämnt mellan kulturen och idrotten.

– Vi är överens om 500 miljoner i akut stöd till idrotten, säger kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) under pressträffen och utvecklar vad pengarna ska gå till:

– Det är också överenskommet att stödet tilldelas verksamheter som förlorat intäkter till följd av det läget som nu är. Det kan vara föreningar som arrangerar idrottsevenemang, det kan vara större cuper och motionslopp, det kan vara matcher som försvinner och elitsatsningar som inte kan genomföras, säger Nylander .

Fördelningen

Riksidrottsförbundet kommer att bestämma hur pengarna ska fördelas på bästa sätt.

– Pengarna ska fördelas utifrån de expertmyndigheter som finns, framförallt Riksidrottsförbundet, som har en bra överblick av läget, men som också kan sätta in satsningarna där de gör som allra störst nytta, säger Nylander.

Krispaketet glädjer Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson.

– Jag tycker det känns skönt att det var en förhållandevis snabb reaktion på den framställan som vi lämnade in för några dagar sedan. Det värdesätter vi, och vi värdesätter förtroendet för idrotten och ska försöka tänka ut bästa möjliga sätt att fördela ut det här, säger RF:s ordförande Eriksson.

– Vi ska icke glömma de ideella föreningarnas roll i detta. Det här ska vi ta i tu med redan i kväll då vi ska ha en sammankomst och börja den här diskussionen, för det måste gå ganska så snabbt.