Hoppa till huvudinnehåll

”Vi talar om till och med tiotusentals euro” – topplagen i handbollsligorna står inför tuffa utmaningar då publikintäkterna föll bort

Tove Salokivi.
Arkivbild. Tove Salokivi. Bild: Tomi Hänninen Dicken

Handbollssäsongen i Finland är över, bekräftade förbundets styrelse på torsdagskvällen. Beskedet var väntat, men innebär ändå enorma förluster för handbollsföreningarna. Värst av alla drabbas lagen som skulle ha gått långt i slutspelet.

– Det kommer nog som ett hårt slag för alla föreningar, summerar handbollsförbundets ordförande Jari Henttonen för Yle Sporten.

Det är dagen efter att förbundets styrelse fattade beslutet, som regeringen praktiskt taget tvingat dem att göra: handbollssäsongen är över.

– Så gott som varje förening var överens. Ingen motsatte sig uttryckligen heller, utan vissa föreningar konstaterade bara att man följer det beslut som vi tar, berättar Henttonen.

Jari Henttonen.
Jari Henttonen. Jari Henttonen. Bild: Tomi Hänninen/Newspix24/Handbollförbundet handboll,Jari Henttonen

Förbundet skickade tidigare i veckan ut en enkät till samtliga lag för att höra vad de tycker. I praktiken var det andra, ytterst osannolika, alternativet att fortsätta hålla paus och eventuellt spela säsongerna klart senare.

Men i stället satte man punkt för det som visat sig bli en av de mest spännande handbollsvårarna på länge. BK-46 fick platsen i EHL tack vare segern i grundserien.

Efteråt konstaterade föreningens ordförande Björn Siggberg till HBL att Karislaget förtjänade ett guld – och att just BK-46 hör till dem som drabbas särdeles hårt ekonomiskt av beslutet.

Men det är de inte ensamma om. Från Dicken berättar styrelseordförande Jan Hellman för Yle Sporten att det handlar om ”märkbara förluster”.

– Det beror ju förstås på hur långt man skulle ha tagit sig i slutspelet, men vi talar ungefär om en tredjedel av hela säsongens biljettintäkter, förklarar Hellman.

Kartlägger läget

Biljettintäkterna är ändå bara en del av kakan, där sponsorers tillägg står för den absoluta merparten av budgeten. I andra ligor har flera klubbar redan uttryck sin oro om hur det ska gå då eventuella sponsorer tvingas dra tillbaka sitt stöd.

Det befarar man också i Dicken.

– Men vi håller på att kartlägga situationen. Alla intäkter är väsentliga inom en gren som handbollen. Det handlar om väldigt små marginaler, säger Hellman.

Dicken, med topplag både i dam- och herrserien, har inte heller sett någon skillnad i att någondera laget skulle drabbas värre än det andra.

– Någon enstaka hemmamatch färre skulle det eventuellt ha blivit för någondera, men när det handlar om slutspelsmatcher så drar både damerna och herrarna publik, säger Hellman.

"Åtgärder" aktuella

Det finns ändå ett lag på den inhemska handbollskartan med klart större ekonomiska muskler än de andra: Riihimäki Cocks. Jari Viita vill inte gå in på exakta summor som laget går miste om – men det är inte direkt fickpengar han talar om.

– Det rör sig om tiotusentals euro. Vi kan ju inte säga med säkerhet då vi inte vet hur många matcher vi skulle ha fått arrangera. Dessutom var det tal om att vi skulle ha stått värd för final four-turneringen i baltiska ligan, säger Viita.

Kommer det att leda till åtgärder från klubbens sida?

– Det gör det, säger Viita som inte vill kommentera ärendet ytterligare.

Jari Viita PLK Riihimäen käsipallohallin edessä.
Jari Viita. Jari Viita PLK Riihimäen käsipallohallin edessä. Bild: Esa Fills / YLE handboll,Riihimäki,Riihimäki Cocks,Jari Viita

För Dickens del sticker Jan Hellman inte under stol med att permitteringar kan bli aktuella i framtiden.

– Men vi har valt en sådan linje att vi nu planerar inför nästa säsong. Om det här läget pågår ännu länge så kan det hända att vi måste permittera våra anställda, säger han.

Inga större förändringar i trupperna åtminstone ännu

Den stora frågan är alltså vad som kommer att hända nästa säsong. Mardrömsscenariot är att en stor del av alla sponsorer drar sig ut och att flera klubbar får enorma ekonomiska problem till följd av det.

Men för Dicken och Cocks borde lagbygget åtminstone inte i nuläget påverkas.

– Jag tvivlar på att det här läget skulle få spelare att söka sig utomlands. Det är ju likadant i andra länder också, säger Hellman för Dickens del.

– Nå, vi kan säga som så att vi ska intervjua våra två tränarkandidater nu under veckoslutet och nästa vecka tar vi itu med en ersättare för Nico Rönnberg. Det är 30 spelare som är aktuella, säger Viita.

Dickens Filip Söderlund och Max Granlund försöker stoppa Nico Rönnberg i handbollsfinal nummer ett våren 2019.
Nico Rönnberg i farten mot Dicken. Dickens Filip Söderlund och Max Granlund försöker stoppa Nico Rönnberg i handbollsfinal nummer ett våren 2019. Bild: Tomi Hänninen handboll,Nico Rönnberg,Riihimäki Cocks,Dicken,filip söderlund

Kan du berätta något om tränarkandidaterna?

– Nej. Eller okej, en av dem är född i Jugoslavien och den andra är från Spanien.

Hurudana spelare talar vi då om?

För någon månad sedan sa jag att prisnivån var ganska hög. Nu har den, helt som jag förutsåg, sjunkit rejält. Det här rådande läget gör det inte dyrare för oss på det sättet heller, säger Viita.

Understödsjippon på kommande – eventuellt också statsunderstöd

Bland andra fotbolls- och ishockeylag har uppmuntrat sina anhängare att stöda dem på sociala medier. Eftersom handbollsbeslutet är så pass färskt har varken Dicken eller Cocks hunnit sätta igång med liknande kampanjer.

– Vi ska ha ett möte nästa vecka och efter det kommer det säkert något, säger Viita.

– Vi har börjat fundera på det, men inte gjort något konkret ännu. Mer sannolikt är det att det kommer att handla om nästa säsong på något sätt, exempelvis att sälja säsongsbiljetter tidigare och paketera in annat dit också, funderar Hellman.

På handbollsförbundet har man dessvärre inte muskler att hjälpa till ekonomiskt.

– Vi kan bara erbjuda vårt stöd. När det gäller det ekonomiska så är det Finlands olympiska kommitté som diskuterar med regeringen just nu. Det vettigaste skulle ju vara att ge något liknande paket som företagen får, säger Jari Henttonen.

Sveriges regering beslöt på fredagen att stöda idrotten i landet med ungefär 45 miljoner euro. Finlands olympiska kommitté har också offentligt vädjat till regeringen att följa deras exempel.

– Sköt om varandra och så fortsätter vi i höst. Man kan inte göra annat än försöka vara positiv, avslutar Henttonen.

Läs också