Hoppa till huvudinnehåll

VPS-spelare shoppar för utsatta och HJK skänker toalettpapper till äldre då fotbollsklubbarna tar krafttag: "Det är bra att ta hand om varandra"

VPS firar mål.
Flera av VPS A-lagsspelare är redo att rycka ut. VPS firar mål. Bild: All Over Press Vaasan Palloseura

När fotbollsskorna och bollarna är i karantän finns det tid att hjälpa till i samhället. VPS tränare och spelare i A-laget hör till dem som är redo att göra matinköp för utsatta personer. Vi hoppas att folk vågar ta kontakt, säger chefstränaren Christian Sund.

"Det är vår tur att hjälpa till", skriver division 1-klubben VPS på sin webbplats i ett upprop till personer som är i riskzonen för coronaviruset och befinner sig i Vasaområdet.

Ett drygt tjugotal tränare, spelare, lagledare och supportrar är redo att rycka ut vid behov – för matinköp eller andra ärenden.

– Vi fick ett fint mottagande då vi klistrade upp reklamlappar i matbutiker och apotek, säger juniortränaren Erkka Peltonen, som är med och koordinerar satsningen.

Vi kan bidra med tillit― Sara Sillanpää

Tanken bakom uppropet är att personer i riskgrupperna inte nödvändigtvis hittar till de Facebookgrupper som startats för att hjälpa de äldre.

Sara Sillanpää – som är koordineringsansvarig för aktionen – påpekar att vissa kan känna oro för att bli utnyttjade om de kontaktar okända personer. Det kan vara lättare att be om hjälp om en förening står bakom som kvalitetsgaranti.

– Vi kan bidra med tillit, säger Sillanpää.

A-lagstränaren bland de aktiva

VPS chefstränare Christian Sunds arbetssituation förändrades över en natt i och med beskedet att säsongsstarten skjuts upp till juni och träningarna ställs in.

Han hör till dem som är redo att rycka ut om telefonen ringer och en person i riskgruppen behöver hjälp. Sund säger att flera A-lagsspelare också är med i satsningen, men vill inte nämna namn.

– Det handlar om spelare som fortfarande är kvar i Vasa. Vissa spelare har åkt tillbaka till sina hemorter.

Christian Sund
Christian Sund har haft tid till reflektion och bokläsning under krisen. Christian Sund Bild: Matti Raivio/All Over Press fotboll,Vaasan Palloseura,Christian Sund

Hittills har personerna i beredskap inte haft mycket att göra. Det har bara kommit in ett samtal.

– Jag hoppas att utsatta vågar ta kontakt. Vi finländare är ganska ovana att be om hjälp av varandra. Det är bra att ta hand om varandra, säger Sund.

HJK skänkte toalettpapper

VPS är inte den enda klubben som räckt ut en hjälpande hand mitt under den pågående coronakrisen.

I onsdags publicerade HJK ett inlägg på Twitter och frågade om någon äldre person var i behov av en välpublicerad bristvara: toalettpapper.

Hoppa över Twitterpostning

Många tog snabbt kontakt. HJK tömde sitt lager och passade på att leverera små matkassar tillsammans med pappersrullarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport