Hoppa till huvudinnehåll

Även amerikanska simförbundet höjer sin röst – USA:s olympiska kommitté ändå inte beredda att vädja till IOK: "Ska ge dem chansen innan vi kräver ett beslut"

Michael Phelps och Ryan Lochte i OS i Rio.
Michael Phelps tävlar mot Ryan Lochte i OS i Rio. Michael Phelps och Ryan Lochte i OS i Rio. Bild: /All Over Press Michael Phelps

Efter att flera länder har vädjat till internationella olympiska kommittén att flytta fram OS i Tokyo har nu också de amerikanska simmarna och friidrottarna höjt sin röst. I ett brev till USA:s olympiska kommitté (USOPC) vädjar man att förespråka en OS-flytt. Det tänker de ändå inte ännu göra eftersom IOK anser att det är för tidigt att ta beslut, skriver USOPC.

– Som ledare för våra 400 000 medlemmar och många av världens främsta olympiska mästare, känner jag mig tvungen att tala ut om kommande OS i Tokyo, inledde simförbundets ordförande Tim Hinchey sitt brev till USA:s olympiska kommitté (USOPC).

Brevet var addresserat till Sarah Hirschland som är generalsekreterare för de amerikanska olympiska och paralympiska kommittén (USOPC). Simförbundet har publicerat brevet i sin helhet på sitt twitterkonto.

I brevet ber Hinchey och simförbundet kommittén att förespråka för att OS skulle skjutas fram med ett år till 2021. Hinchey hänvisar till flera orosmoment och uppmanar kommittén att använda sin röst och stå på idrottarnas sida.

– Vi har följt med hur våra idrottares världar har vänts upp och ner. Vi har sett dem kämpa för att komma på lösningar för att fortsätta träna och förbereda sig för den största tävlingsmöjligheten i deras liv, skriver Hinchey i brevet.

Även det amerikanska friidrottsförbundet kräver att OS ska skjutas upp. Förbundets vd skriver i ett brev till den amerikanska olympiska kommittén att det inte gynnar idrottarna att fortsätta OS-förberedelserna.

85 idrottare uttryckte sin oro

Enligt STT ska Hinchey ha skrivit brevet efter att 85 landslagsidrottare per telefon hade uttryckt sin oro till förbundet.

– Våra elitsimmare är alltid villiga att tävla mot alla, när som helst och var som helst. Att fortsätta pressa framåt under den här krisen är ändå inte en lösning. Den rätta och ansvarsfulla åtgärden skulle vara att prioritera allas hälsa och säkerhet, och att inse vad denna pandemi kräver av idrottarna under deras förberedelser, står det vidare i brevet.

I OS i Rio vann USA totalt 33 medaljer. Flera träningsfaciliteter har stängt i USA. Det amerikanska OS-kvalet är inplanerat att arrangeras i slutet av juni.

"För tidigt att ta ett slutligt beslut"

Sarah Hirschland och USOPC svarade senare på brevet.

– USOPC uttrycker sitt fulla medlidande för idrottarna då de försöker hantera den otroliga stress och ångest som orsakas av osäkerhet kring huruvida OS i Tokyo kommer arrangeras. Vi förstår att idrottarna är oroliga för sin träning, för kvalificeringen och för dopingkontroller, samt att de önskar högsta möjliga transparens, kommunikation och klarhet i situationen, skriver kommittén.

– Vi har gjort det klart för alla att idrottarna bör sätta sin egen hälsa och sitt välmående först, precis som också resten av samhället, under den här exceptionella tiden.

Kommittén vill ändå inte att situationen i onödan ska leda till att idrottarna går miste om sin chans att delta i OS. USOPC menar att de är i ständig kontakt med den internationella olympiska kommittén.

– De anser att det är för tidigt att ta ett slutligt beslut gällande när OS ska arrangeras och vi anser att vi därmed ska ge dem chansen att samla in mera data och råd av experter innan vi kräver att de ska ta ett beslut.

Tidigare har bland annat Norge, Spanien, Slovenien och Colombia bett IOK att flytta fram OS.

Källor: STT, CNN, amerikanska simförbundet, USOPC

Klockan 19.52: Artikeln uppdaterad med informationen om att USA:s friidrottsförbund också vill att OS ska flyttas fram.